Ciasto dyniowo-jabłkowe 3xbez

Ciasto dyniowo-jabłkowe 3xbez

Pierwsze ciasto z wykorzystaniem domowej marmolady dyniowo-jabłkowej, a jednocześnie pewnie ostatnie z takich słodkości na jakiś czas (na dniach mamy otrzymać wyniki na Candidę, mam spore obawy).

Okazja zacna, bo drugie urodziny Juniora.

Z tej racji, że starszak chciał pomagać w robieniu „tortu” dla brata, wykonanie musiało być dosłownie dziecinnie proste 🙂

Ciasto dyniowo-jabłkowe nie przypominało konsystencją typowych tortowych biszkoptów, było raczej wilgotne, dość zbite, coś a’ la sernik.

 

Składniki na ciasto:

220 g marmolady dyniowo-jabłkowej

2 jajka

10 g suszonych fig – wszelkie owoce suszone wybieraj niesiarkowane (to szkodliwy konserwant). Owoce siarkowane można poznać „na oko”, po prostu za ładnie wyglądają, „trzymają” kolor.

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki z ciecierzycy

2 łyżki mąki ryżowej

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

pół szklanki oleju (u mnie 1/3 olej ryżowy, 2/3 delikatna oliwa z oliwek)

10 g zmielonego siemienia lnianego

10 g zmielonych nasion chia

szczypta przyprawy do piernika* np. takiej lub jeśli ktoś nie może cytrusów to takiej

pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego

łyżka ksylitolu – jeśli ktoś lubi ewidentnie słodkie smaki ilość „słodziwa” należy podwoić lub nawet potroić

łyżka ekologicznego soku z cytryny – ja kupuję ten. Z tej racji, że używam go mało, to mrożę go w foremkach do lodu i później sukcesywnie wyciągam. Oczywiście jeśli macie na bieżąco dostęp do dobrej jakości cytryn, to można sobie tego trudu zaoszczędzić 😉

Przygotowanie:

Figi suszone pokrój w kosteczkę i zalej wrzątkiem. Z białek ubij pianę, żółtka wrzuć do robota kuchennego.

Chia oraz siemię zmiel, dodając na koniec przyprawy, proszek do pieczenia i ksylitol. Jeśli nie masz sprzętu, który zmieli siemię naprawdę dobrze, to lepiej kupić gotowe mielone np. takie (ważne, aby miało nieprzezroczyste opakowanie, które można szczelnie zamknąć), gdyż grubo mielone nie zrobi takiego „gluta”, poza tym może być wyczuwalne w konsystencji dania.

Wszystko przesyp do robota kuchennego, do którego trafiły wcześniej żółtka oraz pozostałe składniki mokre: olej, marmolada, sok z cytryny, figi wraz z wodą. Składniki suche i mokre miksuj kilka minut.

Podana w składnikach ilość mąki jest orientacyjna. Dodaj jej tyle, aby ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Na koniec przelej ciasto do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem.

Czas pieczenia 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm i ma wysokość ok 2 cm. Ciasto dyniowo-jabłkowe jest dość ciężkie, wilgotne, ale nie zakalcowate – idealne do złapania w rączkę i jedzenia 🙂

*Przyprawy do piernika sypać z wyczuciem. Ja dałam pół łyżeczki i to było za dużo.

A jakie są Wasze pomysły na słodkości?

 

 

 

2 thoughts on “Ciasto dyniowo-jabłkowe 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *