Świeże pomidorki ze sprawdzonego źródła (podziękowania dla rodziców) 🙂 Są bardzo dojrzałe, idealne na domowy przecier pomidorowy.
Na kupne pomidory starszy syn reaguje rozdrażnieniem (lekko powiedziane 😉 ), będziemy testować domowe.
Skład – jak widać poniżej- prościej się nie da 🙂
Do czego można wykorzystać?
- jako sos do pizzy – po dodaniu oliwy z oliwek, soli, ziół prowansalskich i przeciśniętego czosnku
- jako dodatek do sosu na spaghetti – przepis tutaj
- jako dodatek do forszmaku lub innej zupy – przepis tutaj
- jako dodatek do bigosu – przepis tutaj
- jako dodatek do potrawki z cykorii lub innego warzywa – przepis tutaj
- jako dodatek do wytrawnego omleta lub jajecznych muffinek
- jako bazę do pesto
Składniki:
dojrzałe pomidory
Pomidory sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą.
Zdejmij skórkę i pokrój na mniejsze kawałki.
Przełóż do rondla z grubym dnem, przeznaczonego do duszenia.
Gotuj na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie, a soki wyparują.
Przestudź i przetrzyj przez sitko.
Przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków, „zapiecz” w keksówkach wypełnionych na 2 cm wodą w 100 stopniach przez 30 minut. Jeśli stosujesz do dań mniejsze porcje np. 1-2 łyżki, to lepiej zamroź domowy przecier pomidorowy w formie na kostki lodu 🙂 i po zamrożeniu przełóż kostki luzem do worka strunowego.
Rozkoszuj się smakiem lata przez całą zimę. Smacznego!
8 thoughts on “Domowy przecier pomidorowy 3xbez, SCD”