Domowy przecier pomidorowy 3xbez, SCD

Domowy przecier pomidorowy SCD

Świeże pomidorki ze sprawdzonego źródła (podziękowania dla rodziców) 🙂 Są bardzo dojrzałe, idealne na domowy przecier pomidorowy.

Na kupne pomidory starszy syn reaguje rozdrażnieniem (lekko powiedziane 😉 ), będziemy testować domowe.

Skład – jak widać poniżej- prościej się nie da 🙂

Do czego można wykorzystać?

  • jako sos do pizzy – po dodaniu oliwy z oliwek, soli, ziół prowansalskich i przeciśniętego czosnku
  • jako dodatek do sosu na spaghetti – przepis tutaj
  • jako dodatek do forszmaku lub innej zupy – przepis tutaj
  • jako dodatek do bigosu – przepis tutaj
  • jako dodatek do potrawki z cykorii lub innego warzywa – przepis tutaj
  • jako dodatek do wytrawnego omleta lub jajecznych muffinek
  • jako bazę do pesto

Składniki:

dojrzałe pomidory



Sposób przygotowania:

Pomidory sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą.

Zdejmij skórkę i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż do rondla z grubym dnem, przeznaczonego do duszenia.

Gotuj na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie, a soki wyparują.

Przestudź i przetrzyj przez sitko.

Przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków, „zapiecz” w keksówkach wypełnionych na 2 cm wodą w 100 stopniach przez 30 minut. Jeśli stosujesz do dań mniejsze porcje np. 1-2 łyżki, to lepiej zamroź domowy przecier pomidorowy w formie na kostki lodu 🙂 i po zamrożeniu przełóż kostki luzem do worka strunowego.

Rozkoszuj się smakiem lata przez całą zimę. Smacznego!

8 thoughts on “Domowy przecier pomidorowy 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *