Przecier z pieczonej papryki SCD, 3xbez

Przecier paprykowy 3xbez SCDPrzecier paprykowy powstał z konieczności zastąpienia sosu pomidorowego na który syn reaguje rozdrażnieniem.

Chociaż papryka to ta sama rodzina (psiankowatych) co pomidor, u nas akurat sprawdziła się idealnie.

O właściwościach warzyw psiankowatych (niekonieczne dobrych dla osób z chorymi jelitami, czy różnymi stanami zapalnymi) możesz przeczytać tutaj.

 

Składniki:

  • dowolna ilość papryki (u mnie czerwona)

 

Przygotowanie:

Paprykę umyj, przekrój na pół, wydrąż nasiona.

Wyłóż na blachach wyściełanych papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku około 35 minut (do czasu aż skórki będą upieczone) w temperaturze 180 stopni.

Przestudź i zdejmij skórkę, zblenduj na gładko.

Możesz przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować.

Ja przekładam do foremki na kostki lodu, zamrażam, po czym zamrożone kostki luzem przekładam do worka strunowego, opisuję go datą „produkcji” i przechowuję w zamrażalniku.

Zastosowanie:

9 thoughts on “Przecier z pieczonej papryki SCD, 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *