Pasta z groszku 3xbez, SCD

Skoro odpadło masło, musiałam wymyślić coś innego do smarowania – pasta z groszku była moim pierwszym pomysłem. Skłamałabym gdybym powiedziała, że syn był zachwycony, ale zjadł i to najważniejsze. Mam już pomysły na kolejne pasty 😉

Składniki:

  • groszek zielony (u mnie mrożony) ok. 80 g
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy, curry, kminku, przyprawy do sałatek
  • łyżeczka świeżego koperku (u mnie pocięty mrożony)
  • jakiś olej tłoczony na zimno np. lniany – 1 łyżka
  • można dodać sól – my w domu nie solimy Edit 30.04.2017 – to się zmieniło, nieco solimy, okazuje się że niewielkie ilości są wskazane. Czyli umiar, jak we wszystkim 🙂
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia (u mnie smalczyk zebrany po wystudzeniu wywaru mięsnego) – 1 łyżka

Przygotowanie:

Groszek ugotuj do miękkości w wodzie lub na parze (u mnie ta druga opcja).

Cebulę drobno pokrojoną podsmaż na maśle lub innym dozwolonym tłuszczu, na ostatnią minutę smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (z tej racji, że wyciskanego czosnku używam praktycznie codziennie zainwestowałam nieco w trwałą praskę z możliwością mycia w zmywarce).

Wrzuć wszystko do blenderka. Jeśli pasta jest za gęsta i nie blenduje się dodaj nieco wody z gotowania groszku.

Dzisiaj pasta z groszku posłużyła mi na kanapkę, ale można użyć jej także jako farsz do naleśników, czy smarowania roladek/zwijek.

Następnym razem dodam do niej prażony słonecznik. Powinno być jeszcze lepsze 😉

 

A Wy jakie macie sposoby na zastąpienie masła?

One thought on “Pasta z groszku 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *