Domowe mleko kokosowe 3xbez, SCD

Domowe mleko kokosowe 3xbezUcieszyłam się jak się okazało, że przedszkole bez problemu wprowadzi synkowi dietę bezmleczną, ale…zamiast mleka krowiego mogli zaproponować jedynie sojowe, które jest tak samo niekorzystne jak kazeina z mleka krowiego.

Tak więc chcąc nie chcąc z dnia na dzień do kuchni z pawlacza powróciła wyciskarka wolnoobrotowa, z pomocą której robię domowe mleko kokosowe. Chleb, który stał tam wcześniej, musiał zawisnąć na ścianie, bo powierzchni płaskich już brak 😉

 

Składniki:

100 g wiórek kokosowych

przegotowana woda

 

Przygotowanie:

Wiórki wsyp do naczynia (naczynie powinno mieć przykrywkę), zalej wodą, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 8 godzin.

Wodę z wiórkami przelej do wyciskarki. Ja założyłam gęste sitko, więc mleko było praktycznie bez osadu. Nie mniej jednak z tej racji, że syn jest bardzo wyczulony na „śmieci” zaraz po przygotowaniu przecedzam je jeszcze przez sitko.

Domowe mleko kokosowe można mrozić w pojemnikach do tego przeznaczonych np. takich (dzięki nim mamy możliwość odmrożenia porcji „na raz”) lub w zamykanych pojemnikach na kostki lodu. Mroziłam je w takich małych porcjach jak dzieci były młodsze. Można było wtedy jedną, czy dwie kostki, dodać do owsianki/jaglanki na śniadanie.

Pulpę kokosową możesz wykorzystać do:

  • buraczano-kokosowych muffinek – przepis tutaj
  • karobowo-kokosowych muffinek – przepis tutaj
  • serka kokosowo-cytrynowego do naleśników – przepis tutaj
  • wytrawnych grzanek – przepis tutaj
  • ciastek bez mąki – przepis tutaj i tutaj

Jeśli macie jakieś fajne przepisy na zagospodarowanie resztek po mleku kokosowym (bo wygląda na to że będzie ich sporo 🙂 ) podsyłacie.

 

 

12 thoughts on “Domowe mleko kokosowe 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *