Serek kokosowo-cytrynowy 3xbez, SCD

mama-na-swoim-renata-dec-serek-kokosowo-cytrynowy-scd-3xbezPotrzeba naprawdę matką wynalazku 🙂 Tym razem aby zagospodarować pulpę po mleku kokosowym stworzyłam serek kokosowo-cytrynowy.Mleko kokosowe produkuje znaczną ilość „odpadków”, które są na tyle smaczne, że grzechem byłoby je wyrzucić.

Jeśli w tym momencie nie masz czasu aby upiec ciasteczka sezamowo-owocowe lub kokosowo-migdałowe, czy też wytrawne grzanki do zupy to zblendowanie pulpy na serek będzie idealnym jej zagospodarowaniem.

Dodanie do tego serka oleju lnianego podniesie nie tylko jego wartość kaloryczną, ale i prozdrowotną. Ja najczęściej używam tego oleju, aczkolwiek kupuję go w mniejszym opakowaniu tj. 250 ml. Nierafinowany olej lniany szybko jełczeje, więc lepiej kupować mniejsze butelki i koniecznie przechowywać w lodówce, najlepiej jeszcze w nieprzezroczystym papierowym lub foliowym woreczku (zarówno wysoka temperatura, jak i światło mają niekorzystny wpływ na wszelkie nierafinowane oleje. Na rafinowane oleje/oliwy negatywnie wpływa światło i powietrze – trzeba trzymać je w zamykanych szafkach i szczelnie zakręcać butelkę). Prawidłowo przechowywany olej ma, między innymi (info tutaj), właściwości przeciwzapalne, zjełczały wprost odwrotnie. Nie należy spożywać nierafinowanego oleju lnianego po terminie przydatności do spożycia, który jest niestety krótki, bo zazwyczaj nie więcej niż 3 miesiące.

Składniki:

  • wiórki po wyciśnięciu z nich mleka – ok. 50 g pulpy
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • domowy sok malinowy – ok. 2 łyżeczki. Jak kończą się domowe zapasy można kupić np. taki. Jest dostępny także w aptekach i drogeriach.
  • szczypta cynamonu cejlońskiego – warto wybrać sprawdzoną markę. Dopiero jak poznamy smak tego cynamonu można próbować szukać tańszych odpowiedników, aczkolwiek ja zostałam przy tej marce 😉

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładko.

Sok malinowy dodaj na końcu, ma on rozrzedzić na tyle serek, aby ten zaczął się bez problemu blendować.

Można dodać ksylitol lub dojrzałego banana, ja nie dodawałam. Serek był kokosowo-kwaśny, ale moim chłopakom to nie przeszkadzało – zjedli po dwa naleśniki 🙂

Myślę, że serek kokosowo-cytrynowy do posmarowania bułki też się nada lub jako „dressing” do domowej galaretki owocowej 😉

 

2 thoughts on “Serek kokosowo-cytrynowy 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *