Potrawka z indyka 3xbez, SCD

Okazuje się, że spora część potraw które wcześniej gotowałam jest zgodna z dietą SCD, co mnie cieszy, bo bardzo je lubię. Jedną z nich jest potrawka z indyka.

Polecam to danie, bo nie dość że smaczne to praktycznie samo się robi. Danie w większości składa się z „gotowców”, które można mieć „w razie czego” w zamrażalniku (mięso gulaszowe, warzywa na patelnię) i szafce (mowa o soku Tymbark).

W wersji dla dorosłych polecam dodanie szczypty przyprawy garam masala, a danie nabierze naprawdę orientalnego charakteru. Edit: 17.06.2017 – znalazłam garam masala z ciekawym składem, bez pieprzu. Jeśli mamy pewność, że dziecko nie jest uczulone na seler (który jest w składzie), to myślę, że można także jemu doprawić.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, tak aby były odpowiednie dla dziecka „na raz”. Mięso podsmaż na dozwolonym tłuszczu, krótko, aby się ścięło.

Przełóż mięso do rondla z grubym dnem przeznaczonym do duszenia potraw.

Na dozwolonym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulkę z dodatkiem kurkumy.

Przełóż do rondla i z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soku duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Przy opcji z użyciem przecieru dolej jeszcze około 400 ml wody.

Po tym czasie dorzuć mrożone warzywa i resztę przypraw.

Duś do miękkości warzyw i mięsa, w razie potrzeby dolewając wodę.

Potrawka z indyka jest smaczna zarówno z makaronem, ziemniakami w kawałkach, jak i kaszami. Ja daję sporą ilość warzyw w stosunku do mięsa, chłopcy jedzą na samo (coś jak lecho).

Edit: 01.05.2017 Potrawkę z indyka można podawać także z bez-skrobiowym puree np. cukiniowo-porowym lub ryżem kalafiorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *