Lecho bez pomidorów SCD, 3xbez

Mój syn nie reaguje dobrze na pomidory, na szczęście lecho bez pomidorów, a z sosem paprykowym jest równie smaczne.

Podejrzewam, że gdybym nie wiedziała, że to lecho jest bez pomidorów to bym się nie zorientowała. Jest naprawdę smaczne i  przypomina mi lecho, które moja mam robiła kiedy byłam dzieckiem.

Pomidory nie wyszły synowi ani w alergiach, ani nietolerancjach pokarmowych, ale rozdrażnienie po nich może być także efektem nietolerancji histaminy, czego jeszcze nie badaliśmy.

Inna sprawa, że niedawno dowiedziałam się o działaniu prozapalnym warzyw psiankowatych (ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan, pieprz) więc goszczą one u nas dość rzadko, ale nie wykluczyłam ich całkowicie. Więcej o  właściwościach warzyw psiankowatych tutaj.

Składniki:

  • duża cukinia 1 szt (nie ważyłam, ale średnicę miała około 10 cm) – to była własnej hodowli cukinia. Te sklepowe są mniejsze i do tego przepisu to nawet i 3 należałoby użyć
  • mięsko oskubane z kości z wywaru ok. 300 g
  • 4 mięsiste papryki czerwone
  • 2 średnie cebule
  • mała marchewka
  • ok 6 cm łodygi pora
  • 3 ząbki czosnku
  • kurkuma, kminek, papryka słodka, natka pietruszki
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • dozwolony tłuszcz do podsmażania np. masło klarowane
  • woda lub wywar z kości ok. 200 ml

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Papryki przekrój na pół i wydrąż nasiona. Ułóż na papierze do pieczenia (nie używaj foli aluminiowej). Piecz do zarumienienia skórki, u mnie ok. 35 minut*. Trzy papryki pokrój w kostkę, czwartą zblenduj.

*Z tej racji, że gotuję dla dzieci wolę używać pieczonej papryki, z której można zdjąć skórę. Sama skórek po pomidorze, czy papryce także nie lubię w daniach.

Poszatkowaną cebulę podsmaż na dozwolonym tłuszczu, na ostatnią minutę wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do rondla z grubym dnem, przeznaczonym do duszenia potraw. Na patelni podsmaż cukinię pokrojoną w kostkę.

Do rondla wrzuć cukinię, marchewkę startą na tarce na dużych oczkach oraz drobno pokrojonego pora i przyprawy. Liście laurowe oraz ziele angielskie możesz umieścić w zaparzaczu do herbaty, dzięki temu nie trzeba będzie ich później „łowić”. Ja używam takiego metalowego, ale są także najróżniejsze silikonowe.

Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolej wody lub wywaru z kości. Na koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.

Syn lecho bez pomidorów je bez dodatków, ale można to jeść z chlebem, ryżem lub puree warzywnym.

 

 

3 thoughts on “Lecho bez pomidorów SCD, 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *