Muffinki buraczkowo-karobowe 3xbez, 4xbez

Muffinki buraczkowo-karobowe 3xbez

Przyznam, że długo zwlekałam z ich przygotowaniem, ale muffinki buraczkowo-karobowe okazały się zaskakująco smaczne.Już na etapie pieczenia ulatniał się boski zapach, smak okazał się mu dorównywać.

Edit 02.05.2017 – z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że muffinki buraczkowo-karobowe to najbardziej niebiańskie muffinki jakie zrobiłam. Karobu aktualnie używam sporadycznie, gdyż może mieć działanie prozapalne, ale w tym smakołyku nie mogłoby go zabraknąć. Inna sprawa, że zawiera on sporo, bo do 50% cukru, więc należy go używać oszczędnie (na diecie 3xbez, ale także przy leczeniu candidy). Więcej informacji o karobie znajdziesz tutaj.

Dlaczego buraczki? A dlaczego nie? Uważam, że każda okazja do przemycenia warzyw jest dobra. Buraczki mają sporo żelaza, najlepiej gotować je w skórce, aby nie uciekło ono do wody. Więcej o ich właściwościach znajdziesz tutaj.

Składniki:

Przygotowanie:

Całe buraczki ze skórą ugotuj do miękkości (możesz kupić gotowane buraczki w całości lub nawet już starte). Siemię lniane zalej niewielką ilością wrzątku, zamieszaj i odstaw do przestudzenia. Olej kokosowy rozpuść – ja używam do tego podgrzewacza do butelek 🙂 Edit: już nie używamy butelek :), więc i podgrzewacza nie ma, ale daje sobie z tym radę funkcja grzałki w mikrofali 🙂 Można także rozpuścić w kąpieli wodnej.

Buraczki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij w blenderze, uprzednio dodając do nich olej i część mleka kokosowego. Do powstałej pasty dodaj przestudzone siemię i owoce, cynamon, karob, ekstrakt, sodę i resztę mleka roślinnego. Dobrze wymieszaj.

Na koniec dodaj mąkę przesianą przez sitko, w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję tj. puszystą, która po przełożeniu do muffinek nie rozlewa się.

Piecz w 180 stopniach ok. 45-50 minut. Wcześniej możesz sprawdzić stopień upieczenia patykiem. Ja nie piekłam „do sucha”, wyjęłam jak były jeszcze nieco wilgotne. Dzięki zawartości oleju kokosowego muffinki buraczkowo-karobowe „utwardzają się” przy przechowywaniu w lodówce.

 

 

 

3 thoughts on “Muffinki buraczkowo-karobowe 3xbez, 4xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *