Chleb w jajku 3xbez

mama-na-swoim-renata-dec-chleb-w-jajku

Posiadanie męża z drugiego krańca Polski ma swoje zalety, jedną z nich są zupełnie nieznane mi wcześniej dania jego kuchni rodzinnej. chleb w jajku jest jednym z nich i dość często gości na naszym stole.Robiąc chleb w jajku można przy okazji wykorzystać dość czerstwy chleb, a nawet zamrożony (jeśli nam się zdarzy zapomnieć rozmrozić go wcześniej) 🙂

Danie idealne dla maluszków do jedzenia rączkami, czyli BLW. Abstrahując od sytuacji (wcale nie rzadkiej), że dziecko ma alergię lub nietolerancję na jajka, to można je dość regularnie podawać dzieciom. Jajka są bardzo dobrze przyswajalne, więc nawet dzieci z problemami jelitowymi powinny być w stanie je wchłonąć. Aby to miało miejsce jajko (żółtko) musi mieć jak najmniej ściętą (poddaną obróbce termicznej) postać.

Druga sprawa – jajka zawierają cholesterol, a jego podwyższony poziom jest wskazany, aby organizm mógł się regenerować. Wyższy poziom cholesterolu to także lepsze samopoczucie dziecka. Kilka obalonych mitów odnośnie cholesterolu znajdziesz tutaj.

Składniki (na 3 kromki chleba):

  • 2 jajka
  • 3 kromki chleba bezglutenowego
  • 1/8 papryki
  • 1/8 pomidora
  • łyżeczka szczypiorku
  • pół łyżeczki koperku
  • sól, ulubione przyprawy dziecka
  • ewentualny tłuszcz do smażenia np. masło klarowane – o ile nie masz nowej teflonowej patelni to prawdopodobnie na każdej innej chleb w jajku będzie deczko przywierać. Dobrze jest roztopić niewielką ilość tłuszczu i rozprowadzić równomiernie po patelni np. pędzelkiem silikonowym.

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu. W tym czasie zblenduj pomidora i paprykę z przyprawami i jajkami, wylej na głęboki talerz.

Dalej postępuj jak z kotletami schabowymi, czyli maczaj chleb w jajku i wykładaj na patelnię. Powtórz tę czynność dwa razy na każdej kromce chleba, aby uzyskać puchatą „pierzynkę”.

Ważne: jajko nie ma być usmażone na brązowo, ma być tylko ścięte. W takiej opcji chleb w jajku jest najsmaczniejszy…. i najzdrowszy 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *