Krem dyniowy 3xbez, SCD

Krem dyniowy 3xbez, SCDKrem dyniowy to danie bardzo szybkie i smaczne, z pewnością chciałabym jeszcze do niego wracać 🙂Zupa praktycznie robi się sama. Podawałam ją z pulpecikami na kolację.

Podobno nie wszystkie dynie są SCD. Piżmowa będzie najbardziej odpowiednia.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Po pierwsze dla urozmaicenia diety. Zwłaszcza zimą, kiedy jest jednym z niewielu dostępnych świeżych warzyw.
  • Po drugie jest bardzo „wdzięcznym” do gotowania warzywem. Można przyrządzić ją także na słodko (przepis na ciasto tutaj).
  • Można ją jeść na surowo! Warto ją wykorzystać do przygotowywania koktajli warzywno-owocowych.
  • Zawiera witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor.
  • Reguluje pracę jelit (dobra na zaparcia) a także pobudza procesy trawienne.
  • Ma działanie przeciwzapalne. Pomaga zwłaszcza przy problemach z pęcherzem moczowym i nerkami.
  • Świeże nasiona dyni np. Hokkaido stosuje się przy zakażaniach pasożytami jelitowymi.

Więcej informacji o właściwościach dyni znajdziesz tutaj.

Składniki (na 4 porcje):

Przygotowanie:

Cebulę podsmaż na małym ogniu (u mnie poziom 5 na 9) na 2. łyżkach oliwy, na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż zawartość patelni do garnka. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kosteczkę.

Do garnka dodaj także pora w talarkach oraz pokrojoną w kostkę dynię. Jeśli masz dynię Hokkaido, można gotować razem ze skórą.

Dodaj resztę oliwy, łyżeczkę imbiru pokrojonego w kosteczkę i zalej wodą/wywarem (płynu ma być mniej niż warzyw). Gotuj do miękkości (ok. 30 minut), w połowie gotowania dodaj przyprawy.

Na koniec przestudź i zblenduj. Tym razem krem dyniowy podawałam z pulpecikami. Następnym razem planuję przygotować groszek ptysiowy bezglutenowy 🙂 Edit: 05.05.2017 Groszki ptysiowe bardzo się sprawdziły. Robiłam już porowo-kalarepkowy, cukiniowy oraz bakłażanowy.

One thought on “Krem dyniowy 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *