Poszukiwałam bezglutenowej alternatywy dla groszku ptysiowego (bo akurat u nas faza na zupy krem) i … tadam … udało się. Groszek ptysiowy bakłażanowy, to „kuleczki” w których chłopcy się zakochali.
Skąd pomysł na bakłażana? Akurat miałam w lodówce, kupiłam w bliżej nieokreślonym celu 🙂 Chciałam dodać coś, co zmniejszy ilość mąki i udało się aż o połowę.
Edit: 30.05.2017 Niestety bakłażan, pomimo swoich niezaprzeczalnych walorów smakowych, może przyczyniać się do większych problemów u osób, które mają chore jelita, w szczególności z przeciekające jelito. Więcej informacji o negatywnym wpływie psiankowatych (do których bakłażan należy) oraz sposoby na minimalizację tego wpływu tutaj.
Składniki:
- bakłażan
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 3 jajka
- sól, kminek, kurkuma, czosnek
- 200 ml wody
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażana umyj, pokrój w plastry 0,7 cm, posól i odstaw na pół godziny. Jak się „spoci”, czyli puści sok, umyj, osusz ręcznikami kuchennymi i posmaruj oliwą. Następnie piecz (u mnie ok. 25 minut na 180 stopni) do momentu, aż będzie lekko zarumieniony – jak na zdjęciu.
Przestudzonego bakłażana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zblenuj z jajkami.
W 200 ml wody rozpuść masło klarowane, jak zacznie się gotować zmniejsz gaz do minimum (kuchenki elektryczne/indukcyjne wyłącz trzymając garnek nadal na polu grzewczym) i sprawnie dodaj jajka z bakłażanem, a chwilę po tym mąkę. Szybko mieszaj bo gęstnieje 🙂 Ja użyłam trzepaczki, grudek nie było.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ja nie miałam żadnego specjalistycznego sprzętu do robienia kuleczek. Masę wylewałam przez mały lejek, na czas przesuwania lejka w kolejne miejsce zakrywałam otwór palcem (w TV widziałam także, iż można zatykać wylot lejka od góry np. końcówką od łyżki drewnianej) 🙂 Czas pieczenia 10-12 minut w 220 stopniach.
W smaku groszek ptysiowy bakłażanowy jest nawet podobny do wersji kupnej, z wyglądu zupełnie nie, ale chłopcy się nimi zajadają i do zupy krem i na przekąskę 😉
W kolejnym podejściu spróbuję wykorzystać inne pieczone warzywo i zrobić wersję bez skrobi. Trzymajcie kciuki 🙂 Edit: 21.06.2017 – od tamtego wpisu powstał jeszcze groszek ptysiowy cukiniowy oraz porowo-kalarepkowy 🙂
3 thoughts on “Groszek ptysiowy bakłażanowy 3xbez”