Kotlety schabowe w bezglutenowej panierce 3xbez

Kotlety schabowe w bezglutenowej panierce to danie na specjalną prośbę męża 🙂 Na szczęście starszakowi także przypadło do gustu.Jak widać w moich kolejnych wpisach zmiany u nas są raczej ewolucyjne, niż rewolucyjne, co by mi Panowie nie zbuntowali się na tej diecie 🙂

Edit 01.06.2017 – w poniższym przepisie kotlety smażyłam na oleju rzepakowym. Nie jest to jednak jeden z dozwolonych olei. O wiele lepiej wrócić do tradycji, czyli smażenia na smalcu… lub wybrać zdrowszą opcję, czyli pieczenie. Wyjaśnienie dlaczego olej rzepakowy nie jest najlepszym rozwiązaniem znajdziesz tutaj (jeden z podpunktów, mniej więcej w połowie artykułu).

Druga kwestia – aktualnie syn jest na diecie bez jajek. Schabowe dla niego robię posypując rozbite mięso domową panierką. Jest jej mniej ale trzyma się przy smażeniu nawet bez użycia jajek.

Składniki:

Przygotowanie:

Sznycle posól, włóż po jednym do worka na mrożonki (aby nic nie chlapało po stole podczas rozbijania) i rozbij tłuczkiem.

Jajka wybij do głębokiego talerza i roztrzep widelcem.

Płatki oraz przyprawy wrzuć do blendera i miksuj do momentu otrzymania konsystencji zbliżonej do bułki tartej. Przełóż na drugi głęboki talerz.

Dalej już standardowo, czyli zanurz mięso w jajku, a potem obtocz w panierce i wyłóż na rozgrzaną patelnię.

Smaż jak najkrócej, aby uzyskać złoty kolor (przy odgrzewaniu można je upiec w piekarniku). Uważaj, aby ich nie spalić.

Kotlety schabowe w bezglutenowej panierce smakują obłędnie z puree i surówką z kiszonej kapusty lub surówką z buraczków.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *