Ten pasztet drobiowy został dopracowany dopiero w trzecim podejściu. W pierwszych dwóch brakowało pewnego ważnego składnika…
Wątróbka – to jest ten składnik dzięki któremu pasztet drobiowy nabrał niepowtarzalnego, mięsnego smaku i aromatu 😉
Wokół wątróbki narosło sporo mitów. Zajrzyj tutaj, aby przekonać się jak wiele pozytywnych właściwości ona posiada i pomimo tego, iż ma pewien poziom toksyn, warto ją regularnie spożywać. Dzieciom wystarczy zaledwie kilka kęsów raz na tydzień.
Składniki:
- opakowanie mięsa mielonego z indyka 750 g
- wątróbka drobiowa ok. 400 g
- marchew z groszkiem 200 g (u mnie mrożonka)
- jajko – opcjonalnie. Można dodać 2-3 łyżki wywaru z kości.
- 3 łyżki oliwy
- średnia cebula
- dwa małe ząbki czosnku
- dozwolony olej do smażenia (u mnie smalec)
- majeranek, lubczyk, papryka słodka, przyprawa do sałatek, sól
Przygotowanie:
Wątróbkę ugotuj z groszkiem i marchewką. Przypraw je majerankiem, lubczykiem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Czas gotowania ok. 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.
W tym czasie podduś na patelni poszatkowaną cebulę. Na ostatnią minutę dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przestudzone składniki przełóż do blendera (lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa). Dodaj jajko, oliwę, pozostałe przyprawy i zblenduj na prawie gładko (u mnie wielkość grudek ok 2-3 mm).
Keksówkę posmaruj dozwolonym tłuszczem i wlej do niej masę. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.
Pasztet drobiowy ma tylko jeden minus – bardzo szybko znika 😉
One thought on “Pasztet drobiowy SCD, 3xbez”