Pasztet drobiowy SCD, 3xbez

Pasztet drobiowy 3xbezTen pasztet drobiowy został dopracowany dopiero w trzecim podejściu. W pierwszych dwóch brakowało pewnego ważnego składnika…

Wątróbka – to jest ten składnik dzięki któremu pasztet drobiowy nabrał niepowtarzalnego, mięsnego smaku i aromatu 😉

Wokół wątróbki narosło sporo mitów. Zajrzyj tutaj, aby przekonać się jak wiele pozytywnych właściwości ona posiada i pomimo tego, iż ma pewien poziom toksyn, warto ją regularnie spożywać. Dzieciom wystarczy zaledwie kilka kęsów raz na tydzień.

Składniki:

Przygotowanie:

Wątróbkę ugotuj z groszkiem i marchewką. Przypraw je majerankiem, lubczykiem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Czas gotowania ok. 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie podduś na patelni poszatkowaną cebulę. Na ostatnią minutę dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przestudzone składniki przełóż do blendera (lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa). Dodaj jajko, oliwę, pozostałe przyprawy i zblenduj na prawie gładko (u mnie wielkość grudek ok 2-3 mm).

Keksówkę posmaruj dozwolonym tłuszczem i wlej do niej masę. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Pasztet drobiowy ma tylko jeden minus – bardzo szybko znika 😉

One thought on “Pasztet drobiowy SCD, 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *