Pizza na cukiniowym spodzie 3xbez

Pizza na cukiniowym spodzie 3xbezPizza na cukiniowym spodzie, pierwszy raz robiłam i jestem pozytywnie zaskoczona. Chłopakom w ogóle nie przeszkadzała zmiana ciasta, a na pewno ją zauważali, bo sami dekorowali swoją pizzę 🙂Popełniłam tylko jeden błąd. Zaczęłam kroić jak była jeszcze bardzo gorąca. Na tym etapie nie dało się wziąć większego kawałka do ręki (za miękka). Przez przypadek okazało się, że przestudzona pizza nieco twardnieje i można ją jeść jak klasyczną pizzę. Można powiedzieć, że to pizza dla cierpliwych 😉

Pizza na cukiniowym spodzie to smaczny pomysł na przemycenie warzyw i zdrowsza alternatywa dla wersji zbożowej (niezależnie od tego z jakich zbóż, czy pseudo zbóż byłaby zrobiona).

Składniki na 1 pizzę o średnicy ok 25 cm:

Składniki sos:

  • 4 łyżki przecieru z pieczonej papryki – przepis w tekście poniżej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki na pizzę – co kto ma i co kto może 🙂

Przygotowanie:

Sos paprykowy możesz zrobić według tego przepisu. Możesz użyć także przecieru pomidorowego z tego przepisu. Do przecieru dodaj oliwę z oliwek.

Cukinię umyj, obierz ze skórki (możesz nie obierać, ale ja nie chciałam aby zielone elementy rzucały się chłopakom w oczy 🙂 ) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posól, pomieszaj i odstaw na minimum 20 minut.

Cukinia w tym czasie puści sok, który należy bardzo dobrze odcisnąć. Ja ugniatam ją w rękach jak kulki śniegu 🙂 Można także zawinąć w gazę i wycisnąć. Przełóż cukinię do miski, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy i mąkę. Wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj dozwolonym tłuszczem i nałóż ciasto (ja do tego używam silikonowej łopatki). Jego grubość po rozsmarowaniu nie powinna przekraczać 6-7 mm. Piecz w 220 stopniach ok. 20 minut. W czasie gdy spód się piecze przygotuj sobie dodatki. Czas pieczenia należy dobrać indywidualnie do własnego piekarnika. Pizza powinna być lekko przyrumieniona. Ciasto z blachą wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

*Na tym etapie do prac włączają się moi chłopcy. Starszy dekoruje, młodszy robi demolkę w kuchni, a jak ma dobry dzień to przygląda się co robi starszy 🙂

Pizzę z sosem i dodatkami piecz ok. 10-12 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu najlepiej przełożyć razem z papierem na zimną deskę/tackę, aby pizza szybciej wystygła i dała się wziąć do ręki 😉 W kolejnym podejściu spróbuję zrobić spód bez skrobi. Trzymajcie kciuki 😉

 

 

2 thoughts on “Pizza na cukiniowym spodzie 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *