Zupa krem z pieczonych warzyw SCD, 3xbez

Zupa krem z pieczonych warzyw SCD 3 x bezZupa krem z pieczonych warzyw zawiera niby te same warzywa co na klasyczną zupę, a smak diametralnie inny – lepszy – i nie musimy się obawiać, że wykipi 😉 Można powiedzieć, że potrzeba matką wynalazku. Miałam dzisiaj bardzo mało czasu na przygotowanie kilku dań, a ta zupa praktycznie robi się sama.

Po upieczeniu do zupy można dodać wodę lub wywar. Moje zupy są dość gęste (jak widać na zdjęciu przysłowiowa „łyżka stoi”) ;), aby były bardziej sycące i łatwiejsze do nałożenia na łyżkę przez dwulatka 😉

Składniki (na 3 porcje):

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 220 stopni.

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek i dodaj przyprawy. Wymieszaj widelcem.

Wszystkie składniki umyj.* Syn z ogromną chęcią zakasa rękawy do tego zadania 🙂

Marchew i cebulę obierz.

Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Wrzuć do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z oliwą.

Piecz 40 minut pod przykryciem, potem kolejne 15 bez przykrycia. Aby warzywa nie spaliły się (po zdjęciu pokrywki) możesz je przemieszać w trakcie pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu zblenduj na gładko. *Do tego już miałam pomocnika 😉

Smacznego.

 

 

 

One thought on “Zupa krem z pieczonych warzyw SCD, 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *