Paprykowy omlet pieczony :) 3xbez

Paprykowy omlet pieczony 3xbezTo miało być drugie podejście do groszku ptysiowego, ale ciasto wyszło zbyt rzadkie. Zamiast groszków powstał paprykowy omlet pieczony, który każdy z moich chłopaków zjadł w odmienny sposób.

Jak to dobrze, że nie gotuję według ustalonych przepisów. Pewnie gdyby tak było to danie wylądowałoby w koszu. A szkoda, bo…

…Junior zjadł rączkami bez żadnych dodatków, Junior Senior z zupą krem, a mąż z keczupem 😉

Składniki:

Przygotowanie:

Paprykę umyj, przekrój na pół i wydrąż. Następnie upiecz (u mnie ok. 25 minut na 180 stopni) do momentu aż skórka będzie lekko zarumieniona – jak na zdjęciu.

Przestudzoną paprykę obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z jajkami i przyprawami (w tym przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

W 200 ml wody rozpuść masło klarowane, jak zacznie się gotować zmniejsz gaz do minimum (kuchenki elektryczne/indukcyjne wyłącz trzymając garnek nadal na palniku) i sprawnie dodaj jajka z papryką, a chwilę po tym mąkę migdałową, potem ryżową. Szybko mieszaj bo gęstnieje 🙂 Ja użyłam trzepaczki, grudek nie było.

Jeśli, tak jak u mnie, ciasto nie zgęstnieje wystarczająco aby zrobić groszek, to przelej ciasto na natłuszczoną patelnię i usmaż jak omlet lub przelej do silikonowej formy na tartę i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Paprykowy omlet pieczony może zastąpić nam także spód do pizzy lub standardowe pieczywo do kanapek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *