Paprykowy omlet pieczony :) 3xbez

Paprykowy omlet pieczony 3xbezTo miało być drugie podejście do groszku ptysiowego, ale ciasto wyszło zbyt rzadkie. Zamiast groszków powstał paprykowy omlet pieczony, który każdy z moich chłopaków zjadł w odmienny sposób.

Jak to dobrze, że nie gotuję według ustalonych przepisów. Pewnie gdyby tak było to danie wylądowałoby w koszu. A szkoda, bo…

…Junior zjadł rączkami bez żadnych dodatków, Junior Senior z zupą krem, a mąż z keczupem 😉

Składniki:

Przygotowanie:

Paprykę umyj, przekrój na pół i wydrąż. Następnie upiecz (u mnie ok. 25 minut na 180 stopni) do momentu aż skórka będzie lekko zarumieniona – jak na zdjęciu.

Przestudzoną paprykę obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z jajkami i przyprawami (w tym przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

W 200 ml wody rozpuść masło klarowane, jak zacznie się gotować zmniejsz gaz do minimum (kuchenki elektryczne/indukcyjne wyłącz trzymając garnek nadal na palniku) i sprawnie dodaj jajka z papryką, a chwilę po tym mąkę migdałową, potem ryżową. Szybko mieszaj bo gęstnieje 🙂 Ja użyłam trzepaczki, grudek nie było.

Jeśli, tak jak u mnie, ciasto nie zgęstnieje wystarczająco aby zrobić groszek, to przelej ciasto na natłuszczoną patelnię i usmaż jak omlet lub przelej do silikonowej formy na tartę i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Paprykowy omlet pieczony może zastąpić nam także spód do pizzy lub standardowe pieczywo do kanapek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *