Omlet gryczano-karobowy 3xbez

mama-na-swoim-renata-dec-omlet-gryczano-karobowyJeśli (tak jak mi) omlety Wam kiepsko wychodzą, rozrywają się przy przewracaniu, opadają – spróbujcie zrobić omlecik z dodatkiem dobrej dziecięcej (lub innej typu „błyskawiczna”) kaszki. Nie przywarł, wyszedł puchaty i z łatwością możną było go przerzucić na patelni.Co rozumiem pod pojęciem „dobra kaszka” – najlepiej taka 100% kaszy w kaszy 🙂 Marki Holle, Sun Baby, czy Nominal będą odpowiednim wyborem.

Dzisiejsze danie (tak jak większość moich dań) powstało z potrzeby zagospodarowania kaszki gryczanej, którą kupiłam dla chłopaków, ale jednak nie zaakceptowali jej smaku 🙁 Ja wprost przeciwnie, bardzo lubię smak gryki, zwłaszcza w połączeniu z czekoladowymi i korzennymi klimatami.

Składniki:

Przygotowanie:

Figę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z oliwą. Jeśli lubisz słodkie smaki to dodaj jeszcze dozwolonego słodziwa. Ja preferuję naturalne smaki 😉

Kto ma czas i ochotę to może białka ubić osobno. Ja wiecznie w niedoczasie, więc wrzucam najpierw składniki suche do blenderka (kasza, przyprawy, soda) i blenduję. Następnie dodaje składniki mokre: oliwa, jajka, figa i ponownie blenduję.

Na patelni rozpuszczam olej kokosowy i rozsmarowuję go równomiernie silikonowym pędzelkiem.

Wylewam ciasto i przykrywam na czas smażenia, aby się ścięło. Jak boki zaczynają odchodzić przerzucam na drugą stronę.

Dzisiaj podałam z marmoladą dyniowo-jabłkową. Omlecik wyglądał i smakował jak ciasto 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *