Kokosowe ptasie mleczko 3xbez

mama-na-swoim-renata-dec-kokosowe-ptasie-mleczko-scd-3xbezW miarę ogarnęłam już obiady, teraz czas na desery 🙂 Kokosowe ptasie mleczko to czwarty przepis na żelki jakie wypróbowałam i w końcu te zostały zjedzone ze smakiem 🙂

Zaletą robienia żelków na agar agar jest to, że dużo szybciej zastygają, nawet w temperaturze pokojowej. Druga kwestia, która w moim przypadku dyskwalifokuje żelatynę to fakt że żelki na jej bazie gorzej „wyskakują” z foremek.

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko przelać do garnka. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia.

Agar agar wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Podobno najlepiej rozpuszcza się w 20 stopniach 😉

Wyłączyć kuchenkę. Wlać rozpuszczony agar agar i dokładnie wymieszać.

Przelać do silikonowej foremki (położonej na czymś twardym, u mnie wieczko od dużego pudełka na żywność) na żelki/praliny.

Gdy masa nieco przestygnie wstawić do lodówki.

Jeśli zostanie Wam jeszcze mleka to można wyciągnąć pierwsze żelki z formy, podgrzać pozostałe mleko (nawet jeśli już zgęstniało nieco) i wlać do formy.

Kokosowe ptasie mleczko z agar agar wychodzi mi za każdym razem, w przeciwieństwie do żelków na żelatynie – więc polecam agar agar początkującym 🙂 Trzeba tylko uważać z ilością tej substancji aby nie była wyczuwalna w smaku.

*ja lubię naturalne smaki. Przy takiej ilości erytrolu dominował smak koksa i karobu. Jeśli ktoś lubi słodkie smaki, trzeba zwiększyć ilość słodziwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *