Krem dyniowo-paprykowy 3xbez

Krem dyniowo-paprykowy 3xbezJeśli ktoś woli dynię w mniej słodkim wydaniu to polecam krem dyniowo-paprykowy.

Do przygotowania tego dania użyłam dynię Hokkaido, gdyż taką otrzymałam „w prezencie”, polecam jednak wykorzystanie dyni piżmowej, która jest mniej skrobiowa (odpowiednia na diecie SCD).

Dynia to w sumie owoc i żeby było śmieszniej jagodowy, dlatego często występuje w daniach na słodko. Więcej informacji o jej właściwościach znajdziesz tutaj. Nawet ja tej jesieni popełniłam marmoladę dyniowo-jabłkową 🙂

Tym razem proponuję przepis na dynię w wersji wytrawnej, także smaczny.

Składniki:

*zupa była przygotowania z myślą o dzieciach. W smaku taka ilość papryki ostrej praktycznie niewyczuwalna. Jeśli ktoś lubi pikantne klimaty należy zwiększyć ilość papryki ostrej dwu lub nawet trzykrotnie.

Przygotowanie:

Cebulę podsmaż na patelni na małym ogniu (u mnie pozom 5 na 9) na smalcu z dodatkiem szczypty kurkumy. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż zawartość patelni do garnka.

Do garnka dodaj pozostałe warzywa oraz pokrojoną w kostkę dynię. Jeśli masz dynię Hokkaido, możesz ją gotować razem ze skórą.

Zalej wodą/wywarem (płynu ma być mniej niż warzyw). Gotuj do miękkości (ok. 30 minut), w połowie gotowania dodaj przyprawy.

Na koniec przestudź i zblenduj. Krem dyniowo-paprykowy można podawać z pulpecikami, grzankami, czy też groszkiem ptysiowym bezglutenowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *