Pierwsze owocowe żelki, które mi się udały, a synowi posmakowały. Żelki z granatu to jeden z niewielu deserów dozwolony przy Candida.Jak się okazuje Candida nie lubi smaku owoców granata. Jest to więc jeden z niewielu owoców, które można spożywać przy leczeniu Candida. Oczywiście przez pierwsze kilka tygodni najlepiej zrezygnować z owoców, wprowadzając je w niewielkich ilościach w kolejnych tygodniach. Więcej informacji o diecie przeciwgrzybiczej znajdziecie w książce „Grzyby candida przyczyna większości chorób” autorstwa Ann Boroch.
Składniki:
- sok z 1/2 granatu
- sok z 1/4 grejpfruta zielonego
- 1/4 szklanki malin*
- łyżeczka erytrolu
- 2 g agar agar (płaska łyżeczka)- chyba, że na opakowaniu Twojego agar agar jest przewidziana inna ilość.
*można pominąć jeśli granat będzie bardzo dojrzały. Na tym filmie można obejrzeć jak sprawnie obrać owoc granatu oraz jaki kolor mają dojrzałe owoce.
Przygotowanie:
Na dwie godziny przed przygotowywaniem żelków należy rozmrozić maliny.
Owoce granatu i grejpfruta umyć, obrać ze skórki. Granat obierać zgodnie z instrukcją podaną w filmie powyżej.
Wszystkie owoce wrzucić do wyciskarki.
200 ml wyciśniętego soku przelać do garnka, dodać erytrol i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć kuchenkę. Dodać agar agar i dobrze wymieszać.
Przelać do silikonowej formy na żelki/czekoladki. Do nalewania polecam użyć mały lejek 🙂
Jak ciecz nieco przestygnie należy włożyć formę do lodówki. Po 30 minutach żelki z granatu powinny być już gotowe.
One thought on “Żelki z granatu SCD, 3xbez”