Żelki z granatu SCD, 3xbez

mama-na-swoim-renata-dec-żelki-z-granatuPierwsze owocowe żelki, które mi się udały, a synowi posmakowały. Żelki z granatu to jeden z niewielu deserów dozwolony przy Candida.Jak się okazuje Candida nie lubi smaku owoców granata. Jest to więc jeden z niewielu owoców, które można spożywać przy leczeniu Candida. Oczywiście przez pierwsze kilka tygodni najlepiej zrezygnować z owoców, wprowadzając je w niewielkich ilościach w kolejnych tygodniach. Więcej informacji o diecie przeciwgrzybiczej znajdziecie w książce „Grzyby candida przyczyna większości chorób” autorstwa Ann Boroch.

Składniki:

  • sok z 1/2 granatu
  • sok z 1/4 grejpfruta zielonego
  • 1/4 szklanki malin*
  • łyżeczka erytrolu
  • 2 g agar agar (płaska łyżeczka)- chyba, że na opakowaniu Twojego agar agar jest przewidziana inna ilość.

*można pominąć jeśli granat będzie bardzo dojrzały. Na tym filmie można obejrzeć jak sprawnie obrać owoc granatu oraz jaki kolor mają dojrzałe owoce.

Przygotowanie:

Na dwie godziny przed przygotowywaniem żelków należy rozmrozić maliny.

Owoce granatu i grejpfruta umyć, obrać ze skórki. Granat obierać zgodnie z instrukcją podaną w filmie powyżej.

Wszystkie owoce wrzucić do wyciskarki.

200 ml wyciśniętego soku przelać do garnka, dodać erytrol i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć kuchenkę. Dodać agar agar i dobrze wymieszać.

Przelać do silikonowej formy na żelki/czekoladki. Do nalewania polecam użyć mały lejek 🙂

Jak ciecz nieco przestygnie należy włożyć formę do lodówki. Po 30 minutach żelki z granatu powinny być już gotowe.

One thought on “Żelki z granatu SCD, 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *