Kapuśniak inaczej SCD, 3xbez

mama-na-swoim-renata-dec-kapusniakKapuśniak z kapusty pekińskiej jest bardzo delikatny. Polecam zwłaszcza dla młodszych dzieci na diecie.Jak się ostatnio dowiedziałam z książki Ann Boroch „Grzyby Candida przyczyna większości chorób” warzywa psiankowate (papryka, pomidor, bakłażan, ziemniaki) mają działanie prozapalne, więc od teraz postaram się używać ich rzadziej. Więcej informacji o psiankowaych znajdziesz tutaj. Kto może to polecam dodanie do tej zupki przecieru pomidorowego lub paprykowego, ja tym razem zdecydowałam się na mały eksperyment z burakami 🙂

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • 250 g gotowanego buraka startego na grubych oczkach (u mnie produkt gotowy)
  • duża marchewka – u mnie marchew z wywaru
  • brokuł – to co zostaje po odcięciu kwiatów
  • 8-10 cm pora
  • 1/8 kalarepy – opcjonalnie
  • 1/4 fenkuła – opcjonalnie
  • 1/3 papryczki chili – opcjonalnie
  • duży ząbek czosnku
  • litr wody lub wywaru z kości
  • 150 g mięsa z uda kurczęcego
  • ziele angielskie mielone, sól, pieprz, liście laurowe, kurkuma, majeranek, kminek
  • łyżka dozwolonego tłuszczu

Warzywa należy umyć i obrać. Większość z nich (oprócz cebuli, chili i czosnku) można poszatkować w robocie kuchennym na dużych oczkach.

Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę z kurkumą, na ostatnią minute dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Z chili należy wydrążyć nasiona i drobno pokroić.

W międzyczasie w garnku z wodą należy obgotować mięso, nalać świeżej wody i gotować do miękkości dodając cebulę podsmażoną na patelni oraz pozostałe warzywa i przyprawy.

Ugotowane mięso przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy.

Kapuśniak w wersji bez ostrych przypraw jest bardzo delikatny w smaku. Buraczki tracą swój intensywny kolor, więc u dzieci które ich nie lubią nawet nie powinny ich zauważyć. Dorośli mogą sobie zupę doprawić, nabiera wtedy „mocy”. Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *