Zupa z batatów i papryki powstała na wyjeździe, z tego co czym akurat dysponowałam… i przypadkiem powstało coś naprawdę smacznego.Zaletą batatów jest fakt, iż pod względem konsystencji/struktury są bardzo zbliżone do klasycznych ziemniaków (i mogą je z powodzeniem zastępować w wielu popularnych daniach kuchni polskiej) natomiast NIE NALEŻĄ do rodziny psiankowatych. Batat jest byliną. Dlaczego to takie ważne? Warzywa z rośliny psiankowatych mogą działać prozapalnie w organizmie, należy jeść je z umiarem. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Inną zaletą batata jest możliwość jego spożywania na surowo. To znacznie poszerza zakres jego zastosowania.
Składniki:
- 1 średni batat
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 cm łodygi pora
- 1 średnia marchew
- pół korzenia pietruszki
- pasta paprykowo-bakłażanowa ok. 60 g
- 1/2 papryczki chili – opcjonalnie
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
- ćwiartka kurczaka ze skórą
Przygotowanie:
Mięso umyć i obgotować kilka minut (chyba, że dysponujemy mięsem ekologicznym). Następnie nalać nową wodę i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w kostkę batata, marchew i pietruszkę. Pora przekroić wzdłuż na połowę, a następnie paseczki. Chili, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i drobno pokroić. Cebulę poszatkować i podsmażyć ze szczyptą kurkumy na dozwolonym tłuszczu (u mnie smalec z gęsi), na ostatnią minutę smażenia dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystkie warzywa oraz pastę paprykowo-bakłażanową dodać do garnka oraz doprawić. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Mięso po ugotowaniu wyjąć, przestudzić, oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do zupy.
Zupa z batatów i papryki w wersji dla dzieci ma słodko-paprykowy smak (wystarczy pominąć ostre przyprawy) i bardzo apetyczny wygląd. W wersji doprawionej ma smak słodko-ostry. Zupkę można także zblendować i podać z groszkiem ptysiowym cukiniowym.