Pierniczki karobowe 4xbez

Pierniczki karobowe 4xbezW końcu udzieliła mi się magia Świąt i powstały pierniczki karobowe 🙂 Aż sama byłam zaskoczona efektem…Chociaż upieczone zostaną także glutenowe pierniczki według przepisu który jest już od ponad 25 lat w rodzinie, to postanowiłam upiec niewielką porcję tych aromatycznych smakołyków dla moich małych dwóch pierników 🙂

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki teff
  • 120 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 łyżki melasy z karobu (lub 3 łyżki sypkiego karobu + ewentualnie woda do ciasta)
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru
  • łyżeczka sody
  • banan
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Olej kokosowy roztopić w garnku, dolać melasę karobową i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem.

Mąki wymieszać dokładnie z sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem.

Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, dość zwarte, coś jak modelina 😉

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia na grubość nie mniej niż 3-4 mm, wyciąć pierniki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierniczki (ja przy przenoszeniu pomagałam sobie cienką łopatką silikonową) i piec przez ok. 10-12 min w 180 stopniach. W piekarnikach z termoobiegiem czas skrócić do ok. 7 minut. Sugeruję zaglądać często do piekarnika i wyciągnąć je przy pierwszych oznakach przyrumienienia.

Pierniczki karobowe są chrupiące i aromatyczne. Obawiałam się, że mąka gryczana będzie mocno wyczuwalna, ale dość dobrze komponuje się z karobem.

Smacznych Świąt życzę 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *