Natknęłam się na skrobię z korzenia kuzu przeglądając różne mąki w ekologicznych sklepach. W pierwszym odruchu pominęłam i przeszłam dalej, ale skrobia z kuzu pojawiła się znowu w kolejnym sklepie i postanowiłam sprawdzić co to za „cudo”. Jeśli wierzyć informacjom z internetu skrobia z korzenia kuzu ma kilka bardzo interesujących właściwości. Z jej pomocą można wyleczyć się z uzależniania od nikotyny i alkoholu, ale to co mnie bardziej interesuje:
- jest zamiennikiem skrobi ziemniaczanej – z powodzeniem stosowanym do zagęszczania zup, sosów, czy przygotowania deserów (np. tego domowego kisielu)
- jest zamiennikiem żelatyny w połączeniu z agar agar – a wiadomo, sam agar agar może być wyczuwalny w smaku, więc idealnie byłoby móc dodawać go mniej. (Zwłaszcza jeśli komuś – tak jak mi – żelki na żelatynie nie wychodzą i jest „skazany” na agar agar 😉 ). Przepis w którym można dodać kuzu, a odjąć agaru np. tutaj.
- jest 3 x bez 🙂
- ma odczyn zasadowy – gdzie większość mącznych dań ma działanie zakwaszające!
- kleikiem z kuzu można leczyć dolegliwości jelitowo-żołądkowe z biegunką, nudnościami i skurczami jelit włącznie
- izoflawonidy w nim zawarte (pueraryna 80%, daidzeina, genisteina) są znane ze swojego działania antyoksydacyjnego, ale także antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego
- spożywanie sproszkowanego korzenia kuzu poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres – reguluje układ nagrody w centralnym systemie nerwowym
Uwaga: Spożywanie kuzu nasila działanie leków przeciwzakrzepowych. Ze względu na działanie estrogenopodobne korzenia kuzu nie należy stosować w chorobach hormonozależnych.
Kuzu dostępne jest w trzech postaciach:
- ekstrakt z korzenia
- sproszkowany korzeń
- skrobia z korzenia kuzu – ta ostatnia forma jest bezpieczna dla dzieci.
Ja co prawda zup i sosów nie zagęszczam, ale z pewnością wykorzystam na problemy żołądkowe… których oby jak najmniej.
Źródło informacji:
http://www.majortree.home.pl/krystynanosal/?art=34
http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/go:2/art297,co-wyleczy-korzen-kuzu.html
http://www.kudzu.pl/materialy-naukowe
4 thoughts on “Skrobia z korzenia Kuzu, smakuje i leczy”