Pizza na batatowym spodzie 3xbez

Pizza na batatowym spodzieW sumie to pizza głównie z nazwy i podobieństwa formy, a tak de facto to jeden z moich lepszych sposobów na przemycenie warzyw dzieciom.Domowa pizza, dzisiaj pizza na batatowym spodzie, to absolutny fenomen. W tej postaci przechodzi każde warzywo jakie dam do jej udekorowania. Senior Junior nie przebiera, nie wybrzydza, wciąga wszystko równo – bo to przecież pizza. Z Juniorem Juniorem nieco gorzej, to typ analizujący 😉 Większość warzyw z wierzchu musi zniknąć, ale mam asa w rękawie… sos i spód pizzy to także w zdecydowanej większości warzywa 🙂

Pizza, a dokładniej mini pizza na batatowym spodzie, jest na tyle „sztywna”, że można ją spokojnie jeść trzymając w ręce. Myślę, że spokojnie można robić z tego „ciasta” pełnowymiarową pizzę. Spód jest chrupiący, ale nie twardy. W smaku dominują użyte przyprawy, a nie (uważany za słodki) smak batata.

Składniki (na 4 spody o średnicy 16 cm):

  • 1 duży batat
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • pieprz cayenne, tymianek, sól, papryka słodka
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. W tym czasie…

Batata umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, mąkę oraz jajka. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować minimalną ilością tłuszczu.

Uformować 4 mini-pizze.

Piec do lekkiego zarumienienia, u mnie ok. 12 minut. W tym czasie można przygotować warzywa do udekorowania pizzy.

Wyjąć blachę z batatowymi spodami i przestudzić. Następnie odwrócić spody, aby gładką stroną były do góry.

Rozsmarować po całości sos, także na brzegach, aby zytnio się nie przypaliły. Zamiast sosem brzegi można posmarować oliwą z oliwek. Sos można zrobić wcześniej. Ja zrobiłam po raz pierwszy sos z czerwonych warzyw (przepis niebawem) zamiast pomidorowego, którego syn jeść nie może.

Standardowo etap dekorowania przebiegał z pomocą Seniora Juniora. Z każdą kolejną pizzą idzie mu to coraz sprawniej 🙂 Tym razem zdecydowaliśmy się na wiejskie smaki: wędlina, cebula, ogórek kiszony, papryka, w wersji dla rodziców także pieczarki i kukurydza.

Zachęcam także do spróbowania pizzy na spodzie cukiniowym.

 

One thought on “Pizza na batatowym spodzie 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *