Pizza na batatowym spodzie 3xbez

Pizza na batatowym spodzieW sumie to pizza głównie z nazwy i podobieństwa formy, a tak de facto to jeden z moich lepszych sposobów na przemycenie warzyw dzieciom.Domowa pizza, dzisiaj pizza na batatowym spodzie, to absolutny fenomen. W tej postaci przechodzi każde warzywo jakie dam do jej udekorowania. Senior Junior nie przebiera, nie wybrzydza, wciąga wszystko równo – bo to przecież pizza. Z Juniorem Juniorem nieco gorzej, to typ analizujący 😉 Większość warzyw z wierzchu musi zniknąć, ale mam asa w rękawie… sos i spód pizzy to także w zdecydowanej większości warzywa 🙂

Pizza, a dokładniej mini pizza na batatowym spodzie, jest na tyle „sztywna”, że można ją spokojnie jeść trzymając w ręce. Myślę, że spokojnie można robić z tego „ciasta” pełnowymiarową pizzę. Spód jest chrupiący, ale nie twardy. W smaku dominują użyte przyprawy, a nie (uważany za słodki) smak batata.

Składniki (na 4 spody o średnicy 16 cm):

  • 1 duży batat
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • pieprz cayenne, tymianek, sól, papryka słodka
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. W tym czasie…

Batata umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, mąkę oraz jajka. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować minimalną ilością tłuszczu.

Uformować 4 mini-pizze.

Piec do lekkiego zarumienienia, u mnie ok. 12 minut. W tym czasie można przygotować warzywa do udekorowania pizzy.

Wyjąć blachę z batatowymi spodami i przestudzić. Następnie odwrócić spody, aby gładką stroną były do góry.

Rozsmarować po całości sos, także na brzegach, aby zytnio się nie przypaliły. Zamiast sosem brzegi można posmarować oliwą z oliwek. Sos można zrobić wcześniej. Ja zrobiłam po raz pierwszy sos z czerwonych warzyw (przepis niebawem) zamiast pomidorowego, którego syn jeść nie może.

Standardowo etap dekorowania przebiegał z pomocą Seniora Juniora. Z każdą kolejną pizzą idzie mu to coraz sprawniej 🙂 Tym razem zdecydowaliśmy się na wiejskie smaki: wędlina, cebula, ogórek kiszony, papryka, w wersji dla rodziców także pieczarki i kukurydza.

Zachęcam także do spróbowania pizzy na spodzie cukiniowym.

 

One thought on “Pizza na batatowym spodzie 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *