Marynata do mięsa z ananasem 3xbez, SCD

Marynata do mięsa z ananasemInspiracją do powstania tej marynaty do mięsa była informacja iż enzymy zawarte w ananasie użytym do marynaty zmiękczają mięso, sprawiają że po upieczeniu jest bardziej kruche i łatwiej strawne. Postanowiłam sprawdzić…

Oryginalnie przepis na marynatę do mięsa wyglądał tak, nieco go zmodyfikowałam aby dostosować go do naszych kubków smakowych 😉

Czynienie mięsa bardziej strawnym jest ważne zwłaszcza dla osób, które mają mało kwasu solnego i gorzej trawią białko. Są to zapewne także osoby, które jednocześnie mają przekroczoną normę bakterii gnilnych w organizmie. Jak można sobie pomóc?

  • zwiększyć ilość kwasu solnego pijąc na kwadrans przed posiłkiem wodę z kiszonek, sok z cytryny lub (tak jak my aktualnie) naturalnie fermentowany ocet jabłkowy
  • spożywać mięso odpowiednio przygotowane: duszone do miękkości lub chociażby zamarynowane przed pieczeniem (piec w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, aby nie doprowadzić do spalenia mięsa)
  • w przypadku większych problemów można stosować dietę rozłączną lub w ostateczności monodietę – rozumianą jako jedzenie różnych grup produktowych (węglowodany, białka itd.) ale w pewnych odstępach czasu. Więcej cennych informacji w „Polskim przewodniku PALEO”.

Składniki:

  • półtorej szklanki zblendowanego ananasa – surowego, nie z puszki
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka naturalnie fermentowanego octu jabłkowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka erytrolu (może być ksylitol lub inne słodziwo)
  • pól łyżeczki soli, szczypta mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Chili umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do blendera, w którym będziemy później miksować marynatę.

Obranego i pokrojonego w kawałki ananasa wrzucić do blendera i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na gładko.

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Dokładnie nasmarować mięso marynatą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (optymalnie 48 godzin). Co kilka godzin można obracać mięso, aby równomiernie się marynowało.

Piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, aby mięso nie spaliło się.

Ja tym razem piekłam schab bez kości. Używam go głównie do sałatek. Schab marynował się 24 godziny. Muszę przyznać, że mięso jest naprawdę bardziej kruche od standardowej marynaty jaką wcześniej stosowałam. Ma też niebanalny smak; pikantny, ale złamany słodko-kwaśną nutą.

 

 

 

One thought on “Marynata do mięsa z ananasem 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *