Schab marynowany 3xbez, SCD

Schab marynowanyPierwszy mój wypiek mięsa marynowanego w ananasie. Schab marynowany jest bardziej kruchy i ma ciekawy smak.

Wzmiankę o możliwości zastosowania marynaty na bazie ananasa znalazłam we wstępie do „Polskiego przewodnika PALEO”. Właściwości tej marynaty opisałam tutaj.

Na pierwszy rzut poszedł pokaźnej wielkości schab bez kości.

Składniki:

  • schab bez kości waga ok. 1,8 kg
  • marynata do mięsa z ananasem ok. 300 ml
  • czas, duuużo czasu 🙂

Przygotowanie:

Przygotować marynatę według tego przepisu i wstawić do lodówki na 30 minut aby się „przegryzła”.

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.

Wlać część marynaty do naczynia żaroodpornego, włożyć mięso i zalać pozostałą ilością marynaty.

Mięso wysmarować dokładnie marynatą ręcznie lub za pomocą silikonowego pędzelka.

Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do lodówki na 24 godziny (optymalnie 48 godzin).

Co kilka godzin można obrócić mięso, aby równomiernie się zamarynowało.

Piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Przyjmuje się, że czas pieczenia schabu to godzina na każdy kilogram mięsa. Przy włączonej funkcji termoobiegu wystarczy nagrzać piekarnik do 180 stopni, bez termoobiegu temperaturę należy nastawić na 190-200 stopni.

Ja używam takiego pieczonego schabu głównie do sałatek; zarówno tych na bazie warzyw gotowanych, czy warzyw z zalewy jak i na bazie mixu świeżych sałat.

 

 

 

One thought on “Schab marynowany 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *