Pieguski z granatem 3xbez

Pieguski z granatem 3xbezPotrzebowałam dość poręczny deser do przedszkola. Tym sposobem powstały „pieguski” z ciasta piernikowego z dekoracją z owoców granatu.Ciastko po upieczeniu jest zwarte i zewnętrznie kruche (następnego dnia ciastka już są w całości kruche). Z tej racji, że piecze się je bardzo krótko owoce praktycznie zachowują swój wygląd i soczystość. Proponuję robić grubsze (wyższe) ciastka, aby dobrze „zatopić” owoce granatu w cieście (jeszcze bardziej niż na moich zdjęciach), w innym przypadku mogą wypadać w transporcie. Jeśli planujemy je jeść w warunkach domowych, nie ma to aż takiego znaczenia.

Składniki (na około 25 ciasteczek):

  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej – ja akurat nie miałam innej, ale polecam w to miejsce kasztanową. Jaglana jest wyczuwalna w smaku po upieczeniu, nie każdemu może odpowiadać ten smak.
  • 90 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2,5 łyżki melasy karobowej – lub 2,5 łyżki sypkiego karobu +woda
  • łyżka erytrolu – ciasteczka są tylko minimalnie słodkie, jeśli ktoś lubi ewidentnie słodki smak, to proszę ilość słodziwa podwoić lub nawet potroić
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej
  • szczypta soli
  • granat do dekoracji – przyda się większa sztuka, średnica około 12-15 cm

Przygotowanie:

Olej kokosowy roztopić w garnku, dolać melasę karobową i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem.

Mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem.

Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, dość zwarte, coś jak tłusta modelina 😉

Granat umyć i obrać zgodnie z instrukcją z tego filmu. Na filmie widać także jak powinien wyglądać w środku dojrzały granat, a niestety nie zawsze ten na polskich półkach sklepowych tak wygląda. Czasem w sklepach są wyeksponowane przepołowione owoce, warto zwrócić uwagę na ich wygląd przed zakupem.

Nabierać po łyżeczce ciasta, formować z niego kulkę i rozwałkowywać na grubość około 0,7 cm (można palcami zamiast wałkiem). Udekorować owocami granatu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pieguski i piec przez ok. 10-12 min w 180 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu. Sugeruję zaglądać często do piekarnika i wyciągnąć je przy pierwszych oznakach przyrumienienia.

Polecam upieczenie tych ciasteczek wspólnie z dzieckiem. Można je zaangażować na etapie:

  • wyrabiania ciasta
  • formowania kuleczek
  • wałkowania lub ręcznego spłaszczania kuleczek ciasta
  • dekorowania owocami granatu.

Super zabawa w sam raz na weekend 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *