Domowe nachos 3xbez, 4xbez

Domowe nachos 3xbezMatka też człowiek … czyli domowe nachos na babski wieczór.Robię te domowe nachos z tego przepisu już jakieś 4 lata. Wychodzą super za każdym razem. Tym razem jednak po raz pierwszy postanowiłam zrobić je w 100% bezglutenowe.

Można je robić na dwa sposoby:

  • rozwałkować ciasto, wyciąć trójkąty, przełożyć je na papier do pieczenia i upiec na chrupko,
  • rozwałkować ciasto i upiec w całości do miękkości, po czym gorące pokroić w trójkąty nożem do pizzy i włożyć ponownie do piekarnika, aby upiekły się na chrupko – to moja preferowana metoda ich szybkiego przygotowania.

Składniki (na 3-4 kobietki i jakieś 3 godziny spotkania):

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu, ostrej papryki, czosnku – co kto lubi
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g wody
  • jeśli ktoś może to polecam zmniejszyć nieco (np. o 10 g) ilość mąki owsianej, a w to miejsce dodać starty na drobnych oczkach twardy ser dojrzewający

Przygotowanie:

Mąki przesiać do miski i wymieszać z przyprawami.
Wodę wraz z olejem należy doprowadzić do wrzenia i gorącym płynem zalać suche składniki. Wymieszać łyżką – nie ręką! Ja za pierwszym razem nie doczytałam  🙂 – i odstawić do wystygnięcia.

W tym miejscu zaczyna się moja metoda przygotowania. Nakładam część ciasta na papier do pieczenia, wstępnie rozwałkowuję, po czym nakładam drugą warstwę papieru do pieczenia i rozwałkowuję na grubość 1 mm. Papier z góry zdejmuję, a ciasto na papierze dolnym kładę bezpośrednio na blachę (można zrobić dziurki widelcem, aby ciasto nie deformowało się podczas pieczenia) i zapiekam do miękkości ok. 6-8 minut w 180 stopniach z funkcją termoobieg. Sugeruję często sprawdzać, bo każdy piekarnik inny. Jeśli zdecydujecie się na opcję z żółtym serem polecam użycie jedynie grzałki dolnej, aby nachos się upiekły, ale nie spiekły.

Po tym czasie wyciągam blachę, ciasto kroję nożem do pizzy na trójkąty i nieco je rozrzucam na blasze, aby nie przylegały do siebie. Piekę przez kolejne 6-8 minut, tym razem wyciągam jak są już twarde, a nie spieczone.

 

 

 

8 thoughts on “Domowe nachos 3xbez, 4xbez

  1. Uwielbiam chrupać nachosy, ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich zrobić samodzielnie. Twój przepis wydaje się dość prosty i chętnie go wypróbuję w ten weekend. Muszę tylko pamiętać, by mieszać łyżką, nie ręką 😀 Znając moje możliwości i zdolności kulinarne, łatwo mogę się pomylić…

  2. Uwielbiam nachos – do tej pory albo kupowałam gotowe albo przygotowywałam je krojąc tortille i podpiekając w piekarniku. Chętnie wypróbuję takie domowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *