Pulpeciki z rukolą 3xbez, 4xbez, SCD

Pulpeciki z rukolą 3xbez 4xbez SCDDlaczego pulpeciki z rukolą? Zielone warzywa liściaste to skarbnica witamin i minerałów. Chłopcy nie garną się jeszcze do sałatek i surówek, więc trzeba znaleźć inny sposób na przemycenie zielonych warzyw.Jak dla mnie rukola to jedno z niewielu warzyw zielonolistnych, które nawet w okresie zimowym ma jakiś smak. Ten smak związany jest z zawartością związków o działaniu bakteriobójczym. Natomiast intensywny kolor rukola zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie detoksykujące. Więcej o właściwościach rukoli znajdziesz tutaj. Dlatego chętnie po nią sięgam, ale nie tylko dlatego, staram się po prostu gotować w sposób jak najbardziej zróżnicowany używając także tych mniej popularnych warzyw. My dorośli jemy ją w sałatkach, a dzieciakom dodaję do dań obiadowych lub soków warzywno-owocowych.

Pulpeciki według poniższego przepisu są 4xbez: bez glutenu, bez cukru, bez mleka oraz bez jajek. Są także zgodne z dietą SCD.

Składniki (na około 6-7 porcji obiadowych dla dzieciaków):

  • tacka mięsa mielonego z indyka – 450 g
  • pół opakowania świeżej rukoli – 125 g
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • szczypta soli, słodkiej papryki, tymianku
  • łyżka masła klarowanego lub innego dozwolonego tłuszczu
  • 2 łyżki natki pietruszki – u mnie poszatkowana, mrożona

Przygotowanie:

Rukolę umyć i nieco poszatkować. Poddusić na maśle klarowanym. Na ostatnią minutę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wystudzoną rukolę przełożyć do robota kuchennego, dołożyć pozostałe przyprawy i nieco zblendować.

Dodać mięso mielone i wymieszać na niezbyt szybkich obrotach.

Deskę do krojenia wyłożyć papierem do pieczenia lub owinąć folią spożywczą – dzięki temu pulpety mniej będą się przyklejać niż do samej deski.

Łyżeczką nabierać porcję mięsa i formować w wilgotnych dłoniach niewielki pulpet (1,5 – 2 cm średnicy).

Pulpeciki odkładać na deskę.

W tym czasie w dużym rondlu zagotować wodę. Garnek nie musi być wysoki, ważne aby miał jak największą średnicę.

Porcję pulpecików wrzucić do wody i gotować jakieś 20 minut od momentu wypłynięcia.

Pulpeciki podawałam z kalafiorem gotowanym na parze w bezglutenowej panierce oraz sosem warzywnym a’la beszamelowy. Można także dodać je do zupy-krem. Pierwotnie robiłam je z dodatkiem ryżu i siemienia lnianego, ale nawet i bez tych składników nie rozpadają się podczas gotowania.

 

One thought on “Pulpeciki z rukolą 3xbez, 4xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *