Pekińska z karkówką 3xbez

Pekińska z karkówką 3xbezPekińska z karkówką to bardzo proste w przygotowaniu i smaczne danie. Nie da się go zepsuć 🙂 Nazwa wymyślona przez męża – swojskie jadło – myślę, że bardzo adekwatna 🙂

Zazwyczaj robię je z mięsa z udźca kurczaka lub indyka, ale tym razem półki były mocno przebrane i padło na karkówkę 🙂

Pekińska z karkówką to danie, które praktycznie robi się samo. Wskazane jest by go nie mieszać w trakcie gotowania, tylko dopiero po zakończeniu.

Składniki (na rodzinkę 2+2):

  • mała kapusta pekińska
  • tacka karkówki w plastrach ok. 500 g
  • 1 marchew (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • łyżka dozwolonego tłuszczu
  • sól, pieprz, kurkuma
  • ok. 400 ml wywaru z kości lub wody

Przygotowanie:

Mięso „ścinamy” na patelni teflonowej na minimalnej ilości dozwolonego tłuszczu.

Mięso przekładamy do rondla z grubym dnem przeznaczonego do duszenia potraw.

Na tłuszczu po mięsie szklimy poszatkowaną cebulę ze szczyptą kurkumy. Na ostatnią minutę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cebulę z czosnkiem przekładamy do rondla, zalewamy do połowy wywarem z kości lub wodą i dusimy pod przekryciem na małym ogniu ok. 30 minut.

Po tym czasie dodajemy marchew startą na grubych oczkach oraz poszatkowaną kapustę pekińską. Po wierzchu solimy i pieprzymy.

Obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki (takie na raz na ząb 🙂 ) i wysypujemy na danie w rondlu (nie mieszamy).

Posypujemy znowu solą i pieprzem. Kapusta powinna puścić sok, ale jeśli będzie go za mało to można dolać nieco wywaru lub wody (tak do połowy kapusty, ziemniaki powinny być już ponad poziomem wody). Należy gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec danie przemieszać i podawać posypane np. koperkiem.

Kto może to sugeruję na samym początku do mięsa dodać wędzone kości eko lub dobrego kabanosa pokrojonego na kawałki. Smak jest niesamowity 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *