Pasztet z mięsa z wywaru 3xbez

Pasztet z mięsa z wywaru 3xbezPrzy okazji gotowania wywaru z kości gotuję co najmniej jeszcze kilka dań, pasztet z mięsa z wywaru jest jednym z nich.Zazwyczaj na bazie mięsa z wywaru powstaje także studzienina, lecho lub pasta warzywno-mięsna na kanapki.

Tym razem wywar ugotowałam na porcji rosołowej z indyka oraz kościach wieprzowych. Z takiego połączenia pasztet wychodzi znakomity, nie za suchy i bardzo smaczny.

Z tej racji, że wieprzowina ma swój intensywny, mięsny smak do pasztetu wystarczy dodać pół opakowania wątróbki, a nie całe jak w przypadku pasztetu drobiowego.

Jeśli dzieciom „mięso rośnie w buzi” można dodać ok. 50 g ugotowanej kaszy jaglanej (instrukcja przygotowania tak, aby nie była gorzka, tutaj) lub ryżu.

Składniki:

  • mięso z wywaru z kości ok. 400 g
  • wątróbka drobiowa ok. 200 g
  • marchew z groszkiem 200 g (u mnie mrożonka)
  • fasolka szparagowa 50 g (u mnie mrożona)
  • jajko – opcjonalnie. Można zamiast niego dodać 2 łyżki wywaru z kości.
  • 3 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • dwa małe ząbki czosnku
  • dozwolony olej do smażenia (u mnie tłuszcz zebrany ze schłodzonego wywaru z kości)
  • majeranek, lubczyk, pieprz biały, papryka słodka, eko przyprawa do sałatek, sól, kurkuma

Przygotowanie:

Wątróbkę ugotuj z warzywami. Przypraw je majerankiem, lubczykiem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Czas gotowania ok 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie.

W tym czasie zeszklij na patelni poszatkowaną cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Na ostatnią minutę dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.

Od kości z wywaru oddziel kawałki mięsa. Dokładnie sprawdź (najlepiej palcami), czy nie ma w nich kawałków mniejszych kości.

Wszystkie składniki przełóż do blendera. Dodaj jajko, oliwę, pozostałe przyprawy i zblenduj na masę o drobnych, widocznych gołym okiem grudkach warzyw. Można przepuścić także przez maszynkę do mięsa – ja jej niestety nie posiadam.

Keksówkę posmaruj dozwolonym tłuszczem i wylej do niej masę. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Moi chłopcy niestety nie chcą widzieć świeżych warzyw na kanapce, więc chociaż w takiej formie im je „przemycam” 🙂

One thought on “Pasztet z mięsa z wywaru 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *