Niebezpieczne zboża Bożena Przyjemska – recenzja

Niebezpieczne zboża Bożena PrzyjemskaPrzyznam się, że sięgając po tę książkę myślałam, że wiem już wszystko o glutenie. Bardzo się myliłam…

Okazało się, że mam co prawda jakieś ogóle pojęcie, że gluten to nic dobrego, ale zupełnie nie zdawałam sobie sprawy za ile pozornie z nim nie związanych problemów zdrowotnych on odpowiada.

Najważniejsze co wykorzystam z tej książki:

  • gluten powoduje chorobę trzewną u niewielkiej liczby osób, częściej nietolerancję. Nietolerancja może nie powodować reakcji ze strony układu pokarmowego (lub powodować opóźnioną do 48 godzin), ale ze strony układu immunologicznego. Choroby z nietolerancją często leczą się na masę innych chorób u lekarzy różnych specjalności, brakuje w tym wszystkim holistycznego podejścia do problemu.
  • przy nietolerancji na gluten (i inne produkty) samopoczucie poprawia się i pogarsza na zmianę. Warto spisać sobie co najbardziej lubimy jeść, do czego nas ‚ciągnie’. Jeśli to będzie chleb i produkty mączne to jest duże prawdopodobieństwo że w naszym organizmie krąży sporo peptydów ze zbóż należących do opiatów – one uzależniają. Mogę potwierdzić, że syn po kilku tygodniach na diecie bez glutenu (i mleka) zaczął otwierać się na coraz to nowe dania warzywne, zwłaszcza zupy krem mu podchodzą.
  • reakcja krzyżowa powodem nieskuteczności diety bezglutenowej – przy spożyciu kawy mogą wytwarzać się przeciwciała przeciwglutenowe pomimo tego że nie spożywamy glutenu. Podobna reakcja może wystąpić przy spożyciu: produktów mlecznych, ryżu, kaszy gryczanej, kukurydzy, ziemniaków, kaszy jaglanej, amarantusa i drożdży.
  • diagnostyka celiakii: 1. przeciwciała przeciwretikulinowe (ARA) w klasie IgA i IgG 2. przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA) w klasie IgA i IgG 3. przeciwciała przeciwko endomysium (EMA) w klasie IgA i IgG.
  • nadmierne spożycie glutenu (dieta z dużą zawartością dań zbożowych i mącznych) może powodować zespół nieszczelnych jelit (przeciekające jelito). To właśnie przydarzyło się mojemu synowi. Problemy nasiliły się po pójściu do przedszkola (dużo glutenu, dużo mleka w diecie przedszkolnej). Odpowiada za to zonulina (zounulina) występująca w produktach glutenowych (można wykonać badanie na jej poziom, to daje wymierną informację czy mamy problem z przeciekającym jelitem). Dlaczego TRZEBA leczyć przeciekające jelito? Lista chorób która w korelacji z tą przypadłością występuje jest porażająca m. in. alergie, alkoholizm, autyzm, ADHD, wszelkie choroby autoimmunologiczne, mukowiscydoza, przewlekłe zmęczenie (u syna już niestety wystąpiło), zespół jelita drażliwego, stan zapalny jelit, zmiany reumatyczne, choroby psychiczne (!) i wiele innych. Ponadto jelito w 75% odpowiada za odporność organizmu, więc chore jelito to chory człowiek. Syn przed podjęciem leczenia był 13 razy chory od września do czerwca. Zdrowy był jedynie od końca czerwca do początku września! W kolejnym sezonie zaczęło się to samo (5 przeziębień w 2 miesiące), a od czasu wprowadzenia diety (4 miesiące), suplementacji (2 mc-e) i przeleczenia pasożytów (1 m-c) miał dwa przeziębienia.
  • układ pokarmowy jest drugim mózgiem – to unikalny układ nerwowy, który w dużym stopniu decyduje o równowadze całego organizmu. Aż 95% serotoniny produkowane jest w jelitach!
  • gluten „macza place” w wielu chorobach pozornie z nim nie związanych np. cukrzyca, osteoporoza, zapalenie stawów, choroby autoimmunologiczne, choroby jelit, autyzm, stwardnienie rozsiane, problemy neurologiczne i psychiczne (zmiany nastrojów, problemy z koncentracją, schizofrenia), jelito drażliwe… i tu zrobiło się ciekawie
  • od lat mam objawy jelita drażliwego, ale myślałam, że po prostu taka moja uroda lub inaczej mówiąc do końca życia mam przesr**e, ale zachęcona informacjami z książki  – ZJD „wiąże się z nieprawidłową reakcją na pokarm, w tym gluten i kazeinę” z dnia na dzień postanowiłam odstawić mleko i ograniczyć gluten. Najbardziej uciążliwe objawy ustąpiły (ból brzucha, biegunka), a dodatkowo przestała boleć głowa 😉 Naprawdę polecam zmianę diety jeśli ktoś ma podobne problemy, bo i nastrój się poprawia.
  • mogą się zdarzyć przypadki, że dieta 3xbez nie pomaga, wtedy autorka sugeruje przejść na dietę SCD, czyli dietę specyficznych węglowodanów. Jej założenie – „węglowodany proste, wymagające jak najmniej wysiłku, są dobrze trawione, przyswajane i nie zostawiają resztek, które mogłyby być zostać użyte do dalszego niekontrolowanego wzrostu patogenów w przewodzie pokarmowym”.

Czy polecam przeczytać książkę „Niebezpieczne zboża” Bożeny Przyjemskiej? Z całą pewnością tak!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *