Pasta jajeczna z rukolą 3xbez

Pasta jajeczna z rukolą 3xbezPasta jajeczna z rukolą – idealna jako farsz do wytrawnych naleśników na kolację. Często uwzględniam rukolę w swoich daniach, bo bardzo urozmaica ich smak. Podduszona z przeciśniętym przez praskę czosnkiem pachnie i smakuje fenomenalnie.

Z ciekawości sprawdziłam co może mnie do niej tak ciągnąć. Okazuje się, że ma bardzo dużą ilość witaminy K – 100 g (zapewne świeżej) rukoli pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Poza tym ma witaminę A, C, B oraz cenne minerały: wapń, magnez, potas, żelazo oraz mangan. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Dzisiejsza pasta jajeczna z rukolą powstała jako potrzeba stworzenia dania, które przypadnie do gustu obu chłopakom. Starszy zjadł ją w naleśniku (a nawet dwóch), młodszy naleśnik zbojkotowal, ale chętnie zjadł na kanapce. Ja jadłam w wersji jak na zdjęciu, czyli w naleśniku posypanym cebulką z pieczarkami. Dla męża zabrakło … upst 🙂

Składniki (na 4 bardzo duże naleśniki):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub paprykowego
  • garść rukoli
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • kilka pieczarek
  • 3 łyżki dozwolonego tłuszczu
  • woda (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, estragon, kurkuma, papryka słodka, Podlaska przyprawa do jajek, świeży koperek

Jajka ugotować na twardo, najlepiej nie dłużej niż 10 minut od momentu zagotowania i od razu po zdjęciu z kuchenki zalać lodowatą wodą (aby zatrzymać proces gotowania wewnątrz jajka). Jeśli po ugotowaniu żółtka na powierzchni są sine to znaczy, że gotowaliśmy za długo. Ten kolor nadaje połączenie dwutlenku siarki z żelazem i nie jest ani zdrowe (znacząco obniża wartość odżywczą takich jajek), ani estetyczne.

Rukolę umyć, lekko poszatkować i poddusić na patelni z niewielką ilością dozwolonego tłuszczu i soli. Na ostatnią minutę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do blendera.

Poszatkowaną cebulę zeszklić na dozwolonym tłuszczu ze szczyptą kurkumy. Część cebuli (do farszu dla dzieci) przełożyć do blendera, a do reszty dodać pokrojone na drobne kawałki pieczarki i estragon (podobno podkreśla smak grzybów).

Zblendować jajka, przecier, rukolę oraz cebulę doprawiając przyprawami, niewielką ilością oliwy z oliwek i wody w razie konieczności. Ja dodałam jeszcze szczyptę świeżego koperku.

 

 

 

One thought on “Pasta jajeczna z rukolą 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *