Warzywny sos beszamelowy 3xbez

Warzywny sos beszamelowy 3xbezPotrzebowałam delikatnego w smaku i nie rzucającego się zbytnio „warzywnością” w oczy sosu i tak powstał warzywny sos beszamelowy.Ten sos pierwotnie powstał jako dodatek do pulpecików, ale wykorzystuję go także do kawałków gotowanego mięsa jakie mam z wywaru. Ostatnio podawałam dzieciom z kawałkami gotowanej kaczki i takie okraszone sosem mięsko przechodzi im łatwiej 🙂

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • średnia marchew
  • pół cebuli
  • pół cukinii
  • ćwierć batata
  • ząbek czosnku
  • około 7 cm łodygi pora
  • kawałeczek fenkułu (opcjonalnie)
  • 500 ml wody lub wywaru z kości – polecam z robić na wywarze, smak jest nieporównywalnie lepszy
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle klarowanym. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Marchew umyj, obierz i pokrój na talarki. Cukinię umyj, obierz (sos będzie miał bardziej „beszamelowy” kolor), usuń pestki (najlepiej łyżeczką) i pokrój w kostkę. Użyj żółtej części pora. Umyj ją i pokrój w talarki. Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę. Fenkuł umyj i pokrój w paski.

Do garnka nalej wodę lub wywar. Jak woda będzie gorąca, a nie wrząca (powyżej 60 stopni) wrzuć warzywa. Podobno przy takiej temperaturze warzywa oddają najmniej witamin do wody, a jak mniej oddają do wody, to mniej ich wyparowuje. Nie wiem czy to prawda i czy są na to badania, ale spróbować chyba nie zaszkodzi 🙂

Warzywa dopraw solą, pieprzem (symbolicznie) i gałką muszkatołową (także symbolicznie) gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie to zajęło około 25 minut. Po ugotowaniu zblenduj. Jeśli gotowałeś/aś na wodzie rozważ dodanie jeszcze jednej łyżki masła klarowanego. Jeśli po zblendowaniu warzywny sos beszamelowy wyjdzie za rzadki można go zagęścić mąką ziemniaczaną lub skrobią z kuzu.

Smacznego!

 

 

One thought on “Warzywny sos beszamelowy 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *