Forszmak deczko inaczej 3xbez

Forszmak deczko inaczej 3xbezForszmak to danie jednogarnkowe z którym najczęściej spotykałam się na weselach w moich rodzinnych stronach. Jeśli komuś znudziło się lecho to serdecznie polecam, bo forszmak ma zupełnie inny smak.Forszmak swoją inność zawdzięcza ogórkom kiszonym w składzie. Nie dość, że chrupią przyjemnie przy jedzeniu to jeszcze nadają ten wyjątkowy smak. Wkładkę mięsną może stanowić co kto ma tj. jakaś niezbyt chuda wieprzowinka, ozory wieprzowe, ja tym razem użyłam żołądków z indyka. Przyznam, że pasują do tego dania idealnie, bo mają po ugotowaniu zbliżoną konsystencję do ogórków 😉 Jako urozmaicenie dodałam mięso oddzielone od kości z wywaru.

Składniki:

  • 400 g żołądków z indyka
  • 100 g mięsa z wywaru
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średni burak – kto może to słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecieru paprykowego
  • 1 cebula
  • 5 cm łodygi pora
  • 1 mała marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • pieczarki – opcjonalnie kto może, ja nie dawałam
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kminek, majeranek
  • 2 łyżki dozwolonego tłuszczu – u mnie tłuszcz zebrany z przestudzonego wywaru z kości
  • 600 ml wody lub wywaru z kości

Przygotowanie:

Żołądki umyj, pokrój w paski i zetnij na dużym ogniu na łyżce tłuszczu. Przełóż do rondla. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę umyj, obierz i poszatkuj. Zeszklij na łyżce dozwolonego tłuszczu. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso i cebulę zalej wodą/wywarem i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.

Teraz przygotuj pozostałe warzywa. Jeśli używasz buraka zblenduj go na gładko z niewielką ilością wody i dodaj do gotujących się składników. Jeśli używasz przecieru po prostu dodaj go do dania.

Pora umyj, przekrój na pól i pokrój w paski. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach – dodaj do dania.

Paprykę można przygotować na dwa sposoby. Jeśli komuś nie przeszkadzają skórki można świeżą paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w kilkucentymetrowe cienkie paski. W wersji dla dzieci proponowałabym paprykę przekroić na pół, wydrążyć nasiona i upiec w 180 stopniach przez około 30 minut. Z takiej papryki po przestudzeniu bardzo łatwo ściągnąć skórkę. Upieczoną paprykę także kroimy w paski.

Dodaj do dania pozostałe przyprawy. Kminku i gałki muszkatołowej dodaj w symbolicznej ilości. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolej wody.

Mięso i warzywa gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy przekrojone na pół i pokrojone na kawałki ogórki kiszone. W wersji dla dzieci można ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach z pominięciem skórki.

Smacznego!

 

 

 

 

 

One thought on “Forszmak deczko inaczej 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *