Zupa cukiniowo-fenkułowa 3xbez

Zupa cukiniowo-fenkułowa 3xbezZmagamy się z kolejnym przeziębieniem i problemami brzuszkowymi na dokładkę. Zupa cukiniowo-fenkułowa ma nasycić, ale nie obciążać żołądka.

Mam to szczęście, że syn uwielbia zupy-krem. Tak więc zup i groszku ptysiowego nie może u nas zabraknąć 🙂

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 i 1/2 cukinii
  • pół dużego fenkułu
  • 10 cm pora
  • 1 marchew
  • ząbek czosnku
  • 1/8 kalarepy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 600 ml wody lub wywaru z kości
  • łyżka smalcu gęsiego – lub innego tłuszczu, ale trzeba przyznać, że smalec nadaje tej zupie ciekawy smak
  • sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę lub wywar z kości. Liść laurowy i ziele angielskie najlepiej umieść w koszyczku, aby później nie trzeba było ich „łowić”. Ja zamykam te przyprawy w zaparzaczu do herbaty, który przymocowuję później do ucha garnka lub patelni.

Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój na równej wielkości kawałki. Gotuj go miękkości warzyw.

Dodaj pozostałe przyprawy, w tym natkę i koperek oraz  smalec gęsi. Gotuj jeszcze około 5 minut.

… i gotowe, ewentualnie można ją zblendować.

Ja zupę cukiniowo-fenkułową podawałam raz z kawałkami mięsa z wywaru a kolejnego dnia z groszkiem ptysiowym kalarepkowo-porowym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *