Skończyły się zapasy od babć, czas ugotować coś samemu. Bigos jest wprost idealnym daniem do ugotowania i zapasteryzowania.
Ja uwielbiam bardzo kwaśny bigos, ale ten robiłam specjalnie z myślą o starszaku, więc jest dość delikatny w smaku.
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej – moja była z niewielką ilością marchwi i chyba bez kminku
- mięso z wywaru lub po prostu osobno ugotowane – u mnie 1 kość wieprzowa długości ok 20 cm oraz 2 szyje indycze
- 1 cebula
- 2 papryki – lub przecier pomidorowy (ok. 80 ml) kto może. Alternatywnie myślę, że może być także duża pieczona marchew lub mały burak.
- 100 g suszonych śliwek – bez konserwantów i bez dodatku cukru
- sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, kurkuma
- ok. 600 ml wywaru z kości + woda do dolewania do kapusty
Przygotowanie:
Paprykę umyj, przekrój, wydrąż nasiona. Połówki papryki upiecz w 180 stopniach. W mojej kuchence to zajmuje około 35 minut. Możesz także w sezonie kupić więcej papryki i przygotować przecier paprykowy do słoiczków. Kto może to oczywiście można dodać przecier pomidorowy.
Kapustę lekko odsącz (nie wyciskaj mocno, bo straci cały smak), dodaj liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie (dwie ostatnie przyprawy najlepiej umieścić w koszyczku lub zaparzaczu do herbaty) i duś w garnku na małym ogniu do miękkości. Na początek zalej wywarem z kości, później dolewaj co jakiś czas niewielką ilość wody.
Mięso obsmaż. Dodaj do niego zeszkloną cebulę z kurkumą i zalej niewielką ilością wody. Duś do miękkości. Co jakiś czas obracaj mięso, aby równo się ugotowało. Na koniec wyciągnij mięso do przestudzenia, a resztę (płyn i cebulę) dodaj do garnka z kapustą.
W miarę gotowania się kapusty dodawaj do niej kolejne składniki tj. pokrojone w paski lub kostkę suszone śliwki, przecier paprykowy (lub inny), startą na tarce o grubych lub średnich oczkach marchew. Na koniec dodaj przestudzone i oddzielone od kości mięso oraz pozostałe przyprawy: sól, majeranek, pieprz, kminek mielony (można także całe nasiona kminku zalać wrzątkiem i dodać do dania sam płyn).
Ugotowany bigos można zamrozić lub zapasteryzować (30 minut w piekarniku, słoiki wstawione do blachy z niewielką ilością wody).
Smacznego!
3 thoughts on “Bigos ze śliwkami – 3xbez”