Groszek ptysiowy porowo-kalarepkowy 3xbez

Groszek ptysiowy porowo-kalarepkowy 3xbezBezglutenowy groszek ptysiowy to jest coś, czego w naszym domu nie może zabraknąć.Syn uwielbia wszelakie zupy krem i to właśnie najczęściej z „kuleczkami”, czyli groszkiem ptysiowym wszelkiej maści. Przerabialiśmy już groszek ptysiowy na bazie bakłażana, jak i cukinii. Tym razem postawiłam na nowy smak tj. kalarepy w połączeniu z porem, czyli smakiem, który moi synowie dobrze znają. W smaku wyszło ekstra, z wyglądu też nie najgorzej.

W sklepie oczywiście jest do nabycia bezglutenowy groszek ptysiowy, niestety ja znalazłam tylko taki który ma składzie cukier 🙁

Składniki (na 3 blachy):

  • pół dużej kalarepy
  • ok. 15 cm łodygi pora o średnicy ok. 2,5 cm
  • 4 jajka L
  • 2 kopiate łyżki tłuszczu zebranego z wywaru z kości – można przyjąć, że to był smalec 🙂
  • 2 kopiate łyżki mąki z gryki niepalonej
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek, czosnek, kurkuma

Przygotowanie:

Kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce (rozmiar oczek bez znaczenia). Duś na dozwolonym tłuszczu z dodatkiem szczypty kurkumy.

W tym czasie umyj i poszatkuj pora. Dodaj go do kalarepy i paruj na małym ogniu aż znikną soki. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Odstaw warzywa do przestygnięcia, a następnie przełóż je do blenderka.

Dodaj do warzyw przyprawy i 50 ml wody, zblenduj je na gładko.

Przygotuj sobie mąki tj. odmierz je i przesiej przez sitko do jednego pojemnika, aby potem jednym ruchem dodać je do garnka.

Resztę wody (150 ml) wlej do garnka i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj zblendowane warzywa, a do blenderka wbij jajka, zblenduj je i szybko dodaj do garnka z warzywami. Mieszaj energicznie, najlepiej trzepaczką. Dodaj mąki i ponownie zamieszaj. Masa powinna błyskawicznie zgęstnieć. Wyłącz kuchenkę i nadal mieszaj masę aż do rozbicia wszelkich grudek.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Groszki można robić szprycą (nie polecam szpryc z rękawem, są nietrwałe i więcej się brudzą w trakcie prac), a jeśli jej nie masz to np. węższym końcem łyżeczki.

 

 

 

 

One thought on “Groszek ptysiowy porowo-kalarepkowy 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *