Racuchy z jabłkami 3xbez

Racuchy z jabłkami 3xbezRacuchy, jak i inne placuszki od czasu przejścia na dietę 3xbez bardzo rzadko goszczą na naszym stole. Trzeba jednak przyznać, że są przepyszne, zwłaszcza z mąką kasztanową.

Mąka kasztanowa (obok kokosowej) jest dozwolona także w diecie Paleo. Znaczy to, że przy wysokich temperaturach nie tracą swoich wartości i nie wydzielają się szkodliwe dla nas substancje.

Myślę, że równie smaczne wyjdą z gruszkami lub dynią.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 małe jabłka
  • 4 kopiate łyżki pulpy kokosowej – czyli to co zostaje po wyciśnięciu mleka
  • 4 kopiate łyżki mąki kasztanowej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka suszonych owoców – niesiarkowanych, bez cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta przyprawy korzennej – bez cukru
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka erytrolu
  • około pół szklanki mleka kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki dozwolonego tłuszczu

Przygotowanie:

Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki, zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw do przestygnięcia.

Roztop olej kokosowy (1 łyżkę) i odstaw do przestygnięcia.

Jabłka pokrój na niewielkie kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj przyprawy suche i wymieszaj.

Wbij jajka. Dodaj pulpę kokosową, olej kokosowy oraz sok z cytryny i wymieszaj.

Wsyp przesianą przez sitko mąkę. Na koniec dodaj potrzebna ilość mleka kokosowego.

Masa powinna być dość zwarta, ale wilgotna.

Rozgrzej dobrze patelnię (u mnie poziom 7 na 9). Roztop na niej 1/2 łyżki oleju kokosowego i rozsmaruj papierowym ręcznikiem kuchennym lub silikonowym pędzelkiem.

Mąka kasztanowa jest bardzo wdzięcznym tworzywem, można z niej upiec całkiem spore placuszki (ja dzisiaj robiłam takie od 3 do 8 cm średnicy).

Wykładaj masę na patelnię łyżką. Po uformowaniu pierwszych placków zmniejsz ogień (u mnie 5 na 9) i przykryj patelnię. Jak racuchy już się zetną (stracą wilgotny połysk) można je obrócić. Ja używam do tego silikonowej szpatułki. Racuchy po przewróceniu nie wymagają już tak długiego czasu smażenia. Uważaj, aby się nie przypaliły.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *