Zupa buraczkowa z… 3xbez

Zupa buraczkowa z... 3xbezZupa buraczkowa z … sprawdźcie dalej. Nie będę we wstępie pisała, żeby połowa osób nie zrezygnowała 🙂Uwielbiam dania pod tytułem „czyszczenie magazynów”, całkiem przez przypadek powstają wtedy oryginalne i smaczne dania. Ta zupa jest takim właśnie moim eksperymentem. Buraczki zostały zblendowane i posłużyły jako zagęstnik, a kluczowym dodatkiem jest … brukselka.  Poczekajcie jeszcze! Ja też tak, jak Wy nie znoszę smaku gotowanej brukselki, wracają najgorsze wspomnienia z dzieciństwa 🙂 Dlatego… tym razem postanowiłam ją podsmażyć na maśle klarowanym z czosnkiem, a do zupy dodać także aromatyczne prażone pestki dyni. Skłamałabym gdybym powiedziała, że zupa jest delikatna w smaku, ale… nie widziałam jeszcze aby chłopcy szerzej otwierali buźki na widok zupy i to obaj (zazwyczaj Senior Junior jest bardziej pro-zupkowy)!

Jeśli robilibyście zupę buraczkową w wersji dla dorosłych to polecam pestek dyni nie gotować tylko posypać nimi zupę na talerzu.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • pół dużej cebuli
  • 10 cm łodygi pora
  • marchew
  • ok. 150 gram brukselki
  • woda lub wywar z kości
  • sok z połowy cytryny
  • 40 g pestek dyni
  • dozwolony tłuszcz do podsmażania – u mnie masło klarowane
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, majeranek, słodka papryka, ziele angielskie, liście laurowe
  • kopiata łyżka świeżej natki pietruszki
  • pół łyżki świeżego koperku

Przygotowanie:

Do garnka wlej około 600 ml wody lub wywaru z kości. Wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie (najlepiej w koszyku).

Buraczki umyj, obierz i zblenduj na gładko z niewielką ilością wody. Dodaj do garnka z wodą.

Na gorącej patelni podpraż pestki dyni, możesz je doprawić np. słodką papryką.

Cebulę umyj, obierz i poszatkuj. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu.

Brukselkę umyj, obierz z zewnętrznych liści, pokrój na ćwiartki i dodaj do cebuli. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do garnka z gotującym się wywarem.

Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru.

Gotuj do miękkości warzyw, na kilka minut przed końcem dodaj pozostałe przyprawy, a wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.

Zupę buraczkową z brukselką można także zblendować. Ja tak zrobiłam w wersji dla Juniora.

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *