Potrawka z cykorii 3xbez

Potrawka z cykorii 3xbez, SCDWstyd przyznać, ale to warzywo nie gościło wcześniej w mojej kuchni. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo potrawka z cykorii wyszła bardzo smaczna.Nie ukrywam jednak, że nie ze względu na smak sięgnęłam po cykorię. Dowiedziałam się ostatnio, że walcząc z Candida należy codziennie jeść gorzkie i pikantne rzeczy. Cykoria swoją lekko gorzką nutę zawdzięcza laktucynie i laktukopikrynie, które podkręcają apetyt oraz stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Wydzielanie żółci przy chorobach jelit może być zaniżone. Można to poznać po bardzo jasnym zabarwieniu stolca. Żółć jest ważna, bo to wraz z nią organizm pozbywa się toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach. Cykoria poprawia także działanie układu pokarmowego (zakwasza żołądek) oraz nerek (działa moczopędnie).

Edit: pierwotnie oznaczyłam ten przepis jako dozwolony na diecie SCD, ale niestety po zapoznaniu się bliżej z tą dietą dowiedziałam się, iż ze względu na wysoką zawartość fruktooligosacharydów nie jest on zalecany .

Składniki (5 porcji):

  • tacka cykorii (4 sztuki)
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego, paprykowego lub wielowarzywnego
  • 2 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • 50 g suszonych śliwek – bez cukru i bez konserwantów
  • 3 łyżki dozwolonego tłuszczu – u mnie tłuszcz zebrany z przestudzonego wywaru z kości
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sok z 1/4 soku z cytryny
  • 300 ml wywaru z kości, wywaru warzywnego lub wody
  • sól, rozmaryn, tymianek, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

Cebule umyj, poszatkuj i zeszklij na 2 łyżkach dozwolonego tłuszczu z dodatkiem szczypty kurkumy. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz dwie łyżeczki octu balsamicznego. Przełóż do rondla o grubym dnie, przeznaczonym do duszenia potraw.

Żołądki dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Na pozostałym na patelni tłuszczu zetnij mięso i przełóż do rondla. Dodaj 300 ml płynu. Powinno go być tyle, aby zasłaniał całe dno, ale nie więcej jak do połowy zawartości. Duś pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut.

Cykorię umyj, pokrój w kostkę lub paski i duś na patelni z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu i sokiem z 1/4 cytryny. Przełóż do rondla. Dodaj przecier oraz pokrojone w paski śliwki. Przypraw rozmarynem i tymiankiem. Duś do względniej miękkości cykorii. Na koniec dodaj sól.

Jaka potrawka z cykorii jest w smaku? Słodko…-wykwintna 🙂 Nuta goryczy pojawia się, ale jest bardzo subtelna. Smak octu balsamicznego jest praktycznie niewyczuwalny, zlewa się z pozostałymi. Dzięki użytym przyprawom (które pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i „słodkich”) smak nieco nawiązuje do schabu ze śliwkami.

 

 

 

 

One thought on “Potrawka z cykorii 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *