Muffinki buraczano-kokosowe 3xbez

Kolejny przepis na wykorzystanie pulpy, jaka zostaje po przygotowaniu mleka kokosowego, czyli muffinki buraczano-kokosowe.Powstały dość spontanicznie…i szybko… jako zapotrzebowanie na deser do przedszkola. Dlaczego buraczki? Bo akurat miałam w lodówce, w przeciwieństwie do jakichkolwiek owoców 😉 Zapomniałam nasmarować tłuszczem papiloty do wypieków, więc muffinki deczko do nich przywarły, ale już po dniu w lodówce odchodzą bardzo przyzwoicie.

Składniki (na 14 muffinek):

  • 400 g gotowanych, tartych buraków – u mnie kupne
  • pół szklanki pulpy kokosowej – a dokładniej kokosowo-konopnej (na 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki konopi)
  • 90 ml oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • niepełna łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżki melasy karobowej
  • łyżka erytrolu – tym razem muszę napisać, że są dość słodkie, tak więc myślę, że nawet dla osób lubiących mocno słodkie smaki 2 łyżki będą wystarczające
  • 1/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • pół łyżeczki naturalnego aromatu migdałowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli  – u mnie Kłodawska
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Olej rozpuść np. w kąpieli wodnej. Przelej do robota kuchennego i zostaw do przestudzenia.

Włącz piekarnik, niech się nagrzeje do 180 stopni.

Do robota dodaj buraczki i zmiksuj na gładko. Jeśli będzie za mało płynu, żeby się zmiksowało to dodaj jajko.

Banana pokrój w plasterki i wrzuć do robota. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz proszku do pieczenia) i zmiksuj.

Na koniec dodaj proszek do pieczenie i jeszcze raz zmiksuj. Masa powinna być konsystencji przemieszanego serka homogenizowanego. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodaj którejś z mąk, jeśli za gęsta, dodaj mleko roślinne.

W formę do muffinek włóż papilotki (można je natłuścić, ale nie jest to niezbędne) , można użyć także papilotek silikonowych. Ciasto nakładaj łyżką do poziomu nieco poniżej krawędzi. W trakcie pieczenia powinny urosnąć, ale nie wylać się.

Piecz około 30 minut z górną i dolną grzałką, potem jeszcze około 6-8 minut tylko z dolną grzałką.

 

 

One thought on “Muffinki buraczano-kokosowe 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *