Spaghetti z rukolą 3xbez

Spaghetti z rukolą 3xbez

Spaghetti z rukolą, to kolejne z moich dań z wykorzystaniem warzyw zielono-listnych. Smaczne i zdrowe.

To jedno z dań, które robię w większej ilości i mrożę. W sumie ta większa ilość dość naturalnie wychodzi sama, gdyż to oszukane spaghetti tj. tyle samo w nim mięsa co warzyw.

Składniki:

  • mała tacka mięsa mielonego z indyka
  • 3/4 opakowania rukoli – ale spokojnie można dać całe. Ja zostawiłam sobie nieco do soku 😉
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 15 cm łodygi pora
  • duża marchew
  • pół pietruszki
  • 3/4 cukinii
  • 1/4 kalarepy
  • 1/4 fenkułu
  • sok Tymbark Prowansalskie Pola – warzywno-owocowy, bez dodatku cukru
  • majeranek, przyprawa do spaghetti, sól, nieco pieprzu
  • dozwolony tłuszcz do podsmażania

Przygotowanie:

Mięso ściąć na dozwolonym tłuszczu i przełożyć do rondla z grubym dnem przeznaczonego do duszenia.

Poszatkowaną cebulę zeszklić na dozwolonym tłuszczu (u mnie tłuszcz zebrany z ostudzonego wywaru z kości) ze szczyptą kurkumy.

Mięso z cebulą dusić około 20 minut z dodatkiem soku Prowansalskie Pola.

Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kolejne 15 minut.

Umytą i poszatkowaną nieco rukolę poddusić na dozwolonym tłuszczu 10 minut, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja wolałam nie ryzykować, że chłopcy wyczują łodygi rukoli i przed dodaniem jej do mięsa zblendowałam ją nieco. Rukolę z pozostałą częścią sosu dusić jeszcze około 10 minut. Dodać pozostałe przyprawy.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *