Spaghetti z rukolą, to kolejne z moich dań z wykorzystaniem warzyw zielono-listnych. Smaczne i zdrowe.
To jedno z dań, które robię w większej ilości i mrożę. W sumie ta większa ilość dość naturalnie wychodzi sama, gdyż to oszukane spaghetti tj. tyle samo w nim mięsa co warzyw.
Składniki:
- mała tacka mięsa mielonego z indyka
- 3/4 opakowania rukoli – ale spokojnie można dać całe. Ja zostawiłam sobie nieco do soku 😉
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 15 cm łodygi pora
- duża marchew
- pół pietruszki
- 3/4 cukinii
- 1/4 kalarepy
- 1/4 fenkułu
- sok Tymbark Prowansalskie Pola – warzywno-owocowy, bez dodatku cukru
- majeranek, przyprawa do spaghetti, sól, nieco pieprzu
- dozwolony tłuszcz do podsmażania
Przygotowanie:
Mięso ściąć na dozwolonym tłuszczu i przełożyć do rondla z grubym dnem przeznaczonego do duszenia.
Poszatkowaną cebulę zeszklić na dozwolonym tłuszczu (u mnie tłuszcz zebrany z ostudzonego wywaru z kości) ze szczyptą kurkumy.
Mięso z cebulą dusić około 20 minut z dodatkiem soku Prowansalskie Pola.
Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kolejne 15 minut.
Umytą i poszatkowaną nieco rukolę poddusić na dozwolonym tłuszczu 10 minut, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja wolałam nie ryzykować, że chłopcy wyczują łodygi rukoli i przed dodaniem jej do mięsa zblendowałam ją nieco. Rukolę z pozostałą częścią sosu dusić jeszcze około 10 minut. Dodać pozostałe przyprawy.