Ryż kalafiorowy – 3xbez, SCD

Ryż kalafiorowy 3xbez, SCDTakie „oszukiwanie zmysłów” sprawdziło mi się już kilkukrotnie. Jeśli coś wygląda jak ryż, pachnie jak ryż, to nasz mózg może odebrać to jako ryż. Tym sposobem obaj chłopcy zjedli po kilka łyżek ryżu kalafiorowego. Jak dla mnie to dobry rezultat.

Zdecydowanie najlepiej udało mi się „podrobić” sernik na zimno, wykonując go z kaszy jaglanej. Rezultat końcowy zaskoczył nawet mnie. Niestety proporcji składników nie spisałam, ale zdecydowanie to danie powtórzę i wrzucę na blog.

Ryż kalafiorowy, jak sama nazwa wskazuje, może zastępować ryż, czyli dodatek skrobiowy do naszego dania np. gulaszu, czy potrawki. Dodałam go także do zupy-krem i dla mnie rewelacja 😉

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duży kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki dozwolonego tłuszczu – u mnie tłuszcz zebrany z przestudzonego wywaru z kości
  • kopiata łyżka świeżego kopru – nie miałam nic innego, ale może być również natka pietruszki, kolendra, bazylia
  • sól, pieprz, kurkuma
  • ćwierć papryczki chili – opcjonalnie, kto może

Przygotowanie:

Kalafior umyj, odsącz z nadmiaru wody. Utnij same końcówki kwiatostanu.

Kalafiora do postaci ryżu możesz doprowadzić na dwa sposoby:

  • rozdrobnij blenderem ręcznym do wielkości ziarenek ryżu. Wystarczy po kilka sekund rozdrabniania na każdą partię cząstek kalafiora.
  • poszatkuj nożem. Ja wybrałam tę opcje, gdyż przygotowywałam danie w trakcie drzemki młodszego syna. Wbrew pozorom nie jest to mocno czasochłonne zajęcie.

Rozgrzej tłuszcz na patelni (u mnie poziom grzania 8 na 9). Wrzuć rozdrobnionego kalafiora i bardzo krótko obsmaż, dosłownie minutę aż poczujesz zapach kalafiora.

Zmniejsz ogień (u mnie 5 na 9) i dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kurkumę. Duś pod przykryciem do miękkości lub kto może (tj. dobrze trawi) do względnej miękkości.

Na koniec dodaj pozostałe przyprawy, w tym koperek.

Gotowe! Można serwować.

 

 

6 thoughts on “Ryż kalafiorowy – 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *