Potrawka z cykorii z prowansalską nutą 3xbez

Potrawka z cykorii z prowansalską nutą 3xbezPotrawka z cykorii bardzo przypadła mi do gustu, postanowiłam więc opracować na nią kolejny przepis.

To bardzo szybkie danie, takie uwielbiam najbardziej 🙂 Jest też tanie, bo z użyciem podrobów. Ostatnimi czasy strasznie mnie do nich ciągnie, dopiero ostatnio dowiedziałam się dlaczego. Podroby zawierają cholesterol (podobnie tran, żółtka, kawior itp.) a ja mam dość niski jego poziom. Niski poziom cholesterolu to kiepskie samopoczucie, a tego chciałabym uniknąć.

Składniki:

  • opakowanie cykorii 500 g
  • serca indycze 500 g – mogą być także żołądki lub np. udziec z indyka, czy trybowane udka z kurczaka
  • cebula – u mnie czerwona
  • ok. 8 cm łodygi pora
  • ząbek czosnku
  • Sok Tymbark Prowansalskie Pola – uwaga! to sok warzywno-owocowy, więc przy walce z Candidą odradzam, lepiej zrobić jakiś domowy.
  • sól, kurkuma, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk
  • dozwolony tłuszcz do podsmażania – u mnie tłuszcz zebrany z wywaru z kości do podsmażenia mięsa oraz masło klarowane do zeszklenia cebuli
  • ok. 200 ml wywaru z kości, wywaru warzywnego lub wody

Przygotowanie:

Serca wyłóż na sitko i przelej wodą, osusz i pokrój na kawałki. Rozgrzej na patelni tłuszcz na dużym ogniu (u mnie stopień 8 na 9) i zetnij mięso. Ma to trwać max 2 minuty. Mięso ma być ścięte, ale nie zarumienione. Przełóż mięso do rondla z grubym dnem, przeznaczonego do duszenia potraw.

Cebulę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej na patelni dozwolony tłuszcz i zeszklij cebule z dodatkiem kurkumy. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do rondla. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, najlepiej w koszyku do gotowania wywaru lub zamykanym zaparzaczu do herbaty.

Dodaj sok Prowansalskie Pola, szczyptę majeranku i lubczyku i duś na małym ogniu (u mnie 5 na 9) ok. 30 minut. Po tym czasie przemieszaj i na wierzch wyłóż umytą i poszatkowaną w paski cykorię oraz pora. Duś do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby należy podlewać wodą lub wywarem.

Potrawkę z cykroii z prowansalską nutą podawać można z ulubionym puree lub gotowanymi na parze warzywami. Ja potrawkę z cykorii z prowansalską nutą podawałam raz z kalafiorem gotowanym na parze, a kolejnym razem z puree kalafiorowo-ziemniaczanym (1 kalafior + 1 duży ziemniak).

 

 

One thought on “Potrawka z cykorii z prowansalską nutą 3xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *