Potrawka z kapusty pekińskiej – 3xbez, SCD

Potrawka z pekińskiej 3xbez, SCDPotrawka z kapusty pekińskiej wyszła mi zaskakująco dobra i delikatna. Starszy syn pałaszował w trybie ekspresowym 🙂

Niedawno uświadomiłam sobie co to „zróżnicowana dieta”. Niby oczywiste, że oznacza, iż jemy szeroką gamę produktów, tylko ja to zawsze próbowałam wcisnąć w jedno danie 🙂 Efekt był taki, że dania w smaku były nijakie i bardzo podobne do siebie. Teraz gotuję zupełnie inaczej. Zazwyczaj jedno warzywo jest dominujące i do niego komponuję pozostałe dodatki. Jest różnorodnie, bo codziennie staram się używać innego warzywa jako „bazy”. Układ trawienny też na tym korzysta, bo łatwiej jest mu „ogarnąć” kilka składników, niż ich długą litanię.

Nie robiłam jeszcze tego dania na wodzie, czy wywarze warzywnym, ale na wywarze z kości jest bardzo smaczna.

Składniki (na 5 porcji):

  • filet z uda kurczaka – tacka ok. 500 g
  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 15 cm łodygi pora
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • dozwolony tłuszcz do podsmażania – u mnie smalec do podsmażania mięsa oraz masło klarowane o podsmażania cebulki
  • ok. 400 ml wywaru z kości, wywaru jarskiego lub wody
  • 1/2 szklanki kukurydzy mrożonej – opcjonalnie, syn wolał bez kukurydzy
  • sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie „na raz” do wzięcia na widelec 😉 Rozdrabnianie mięsa już na talerzu może tylko zniechęcić dziecko do jedzenia. Mięso zetnij na rozgrzanym tłuszczu (u mnie stopień 8 na 9) i przełóż do rondla z grubym dnem przeznaczonego do duszenia potraw.

Na patelni zeszklij na dozwolonym tłuszczu drobno pokrojoną cebulę. Dopraw szczyptą kurkumy. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Duś mięso z cebulą oraz dodatkiem wody/wywaru około 30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego w paseczki pora, nie mieszaj. Na pora dodaj poszatkowana kapustę pekińską. Dodaj sól i pieprz. Nie mieszaj przez pierwsze 15-20 minut. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wymieszaj i duś jeszcze około 15 minut.

Potrawkę z kapusty pekińskiej synom podawałam z puree kalafiorowo-brokułowym, dla mnie była wersja ze zdjęcia, czyli z fasolką szparagową oraz surówką z buraczków.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *