Dukaty sezamowo-owocowe bez mąki – 3xbez, SCD

Dukaty sezamowo-owocowe 3xbez, scdLubię piec te ciastka, tym razem zrobiłam dukaty sezamowo-owocowe, chociaż pierwowzór słonecznikowo-migdałowy był także całkiem niezły.Wpis ten dedykuję przesympatycznej Pani Doktor, do której przez przypadek trafiłam w dniu wczorajszym. Pomimo tego, iż moi chłopcy (nie owijając w bawełnę) praktycznie roznosili gabinet, ja płonęłam ze wstydu, to Pani Doktor ze stoickim spokojem przeprowadziła badanie (sztuk 2) i jeszcze nawet wymieniłyśmy kilka zdań odnośnie diety 3xbez 🙂

A za co lubię te ciastka? Wykorzystuję w nich to co mi zostaje jako produkt uboczny z innych dań, są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko się pieką. Znikają także równie szybko, aczkolwiek sprawdziłam, iż kilka dni bez problemu można je przechowywać. Te sezamowe ze wszystkich wersji jakie robiłam wyszły najbardziej miękkie. Sezam na diecie SCD jest możliwy do wprowadzenia dopiero po kilku miesiącach.

Składniki (na półtorej blachy):

  • pulpa ze 100g wiórek kokosowych i kopiatej łyżki konopi – oczywiście dodatek konopi można pominąć
  • pół szklanki nasion sezamu
  • dwie kopiate łyżki dżemu bez cukru – u mnie domowy wiśniowy
  • 50 ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka słodziwa – u mnie ksylitol. Jeśli ktoś lubi zdecydowanie słodki smak to polecam potroić tę ilość.
  • 1 jajko – można spróbować zamienić na 1 bardzo dojrzały banan
  • naturalny aromat np. pomarańczowy
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżki  bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski wrzuć pulpę kokosową. Ja wyciskam mleko kokosowe w wyciskarce do soków, tak więc wspomniana pulpa jest dość sucha.

Sezam zalej chłodną przegotowaną wodą i odstaw do lodówki na kilka godzin, odcedź i zblenduj na tak gładko, jak tylko pozwala Ci sprzęt kuchenny 😉 U mnie idealnie gładko nie było, bo blender już dogorywa, ale że sezam był moczony to grudki nie były wyczuwalne.

Do miski dodaj zblendowany sezam, dwie łyżki dżemu oraz pozostałe składniki, w tym jajko.

Ważne abyś wyrabiał/a ciasto łyżką w misce, chyba że masz robot kuchenny z mieszadłem, a nie nożami do rozdrabniania.

Na koniec dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz delikatnie przesmarować blachę oliwą z oliwek lub roztopionym olejem kokosowym. Najlepiej użyć do tego jednorazowy ręcznik kuchenny, dzięki temu warstwa tłuszczu będzie bardzo cienka.

Masę nabieraj łyżką. Na jedno ciastko przypada niepełna łyżka masy. Po przełożeniu na blachę masę rozgnieć widelcem formując ciastko o wysokości max 8 mm.

Dukaty sezamowo-owocowe piecz 12-16 minut. Czas pieczenia zależy o użytych składników oraz specyfiki danego piekarnika. Polecam wyciągnąć ciastka w momencie gdy najbardziej wystające ku górze jego części będą brązowe, a pozostała jego część jeszcze dość jasna.

 

 

 

 

 

 

One thought on “Dukaty sezamowo-owocowe bez mąki – 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *