Idealne na śniadanie – tym razem dla nas rodziców, nie dla chłopaczków – czyli jajko sadzone z warzywami w wersji „na szybko”. Robi się praktycznie samo 🙂
Przeszperałam marketowe zamrażarki w okolicy w poszukiwaniu gotowego mixu na patelnię, który jest bez ziemniaków, bez kukurydzy, soi i innych niekoniecznie wartościowych dodatków, do tego przyprawy ma w saszetce, więc można je wyrzucić i użyć swoich. Takie mixy znalazłam co najmniej 3, ale tylko 2 nazwy pamiętam 🙂 D’aucy Azja oraz Hortex Warzywa na patelnię ORIENTALNE (Tesco Pewniak).
Skład (1 porcja):
- 2 jajka
- warzywa na patelnię – ilość wedle uznania
- łyżka boczku surowego, wędzonego
- sól, pieprz, garam masala
- łyżeczka dozwolonego tłuszczu
- łyżeczka szczypiorku – u mnie mrożony
Linki umieszczone powyżej to tak zwane linki afiliacyjne. Klikając na nie i przechodząc do dowolnego sklepu (przycisk „idź do sklepu”) lub dokonując zakupu z poziomu Ceneo (przycisk „kup teraz”) otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję. Nie wpłynie to na cenę jaką Ty zapłacisz za zamówione produkty, a pokaże mi, że doceniasz moje rekomendacje i pracę włożoną w prezentowanie przepisów. Będę Ci bardzo wdzięczna za korzystanie z tych linków.
Przygotowanie:
Dozwolony tłuszcz (u mnie najczęściej smalec gęsi lub masło klarowane) rozpuść na patelni (u mnie poziom 7 na 9). Dorzuć pokrojony w drobną kostkę boczek i jak zacznie skwierczeć zmniejsz ogień (u mnie 5 na 9).
Dodaj warzywa i przyprawy i przemieszaj. Ja używam przyprawy Garam masala, gdyż zawiera dobroczynne dla układu pokarmowego składniki: goździki oraz cynamon.
Duś ok 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie przemieszaj ponownie i dodaj jajka.
Jajka posyp szczypiorkiem i przykryj danie pokrywką.
Trzymaj na małym ogniu jeszcze kilka minut. Polecam ściąć tylko białko. Płynne żółtko jest bardziej odżywcze.
Smacznego.